У Дрогобичі реставрують одну з найстаріших дерев’яних церков України

У Дрогобичі реставрують дзвіницю церкви Воздвиження Чесного Хреста.

Цьогоріч із програми збереження культурної спадщини області сюди мають скерувати мільйон гривень з обласного бюджету, повідомив заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Юрій Холод, передає Український інтерес.

“Роботи на об’єкті, який є частиною пам’ятки архітектури національного значення й датується 1661 роком, підрядник розпочав торік. Потім була перерва і відновити реставрацію нам вдалося 10 червня”, – повідомив він.

На підготовчі роботи у 2019 році пішло 458 тисяч гривень. Також за ці гроші закупили будівельні матеріали для реставрації, встановили риштування, розпочали маркування найбільш аварійних ділянок дзвіниці.

Світлина від Юрія Холода.Світлина від Юрія Холода.Світлина від Юрія Холода.Світлина від Юрія Холода.

На сьогодні майстри завершили маркування всіх дерев’яних балок, розпочали укріплення фундаменту по периметру пам’ятки. Надалі планують розібрати верхи дзвіниці та вирівняти її каркас.

Церква Воздвиження Чесного Хреста, до якої належить дзвіниця, є одним із найстаріших дерев’яних храмів Львівщини. Вона розташована по сусідству й майже на одній лінії з територією Дрогобицької солеварні та церкви святого Юра, яка занесена до списку світової спадщини ЮНЕСКО, і також потребує негайної реставрації.

“Нам вдалося побувати і всередині храму. На жаль, переважно, він закритий для відвідувачів, його теж треба реставрувати. Сьогодні ця пам’ятка є на території місцевої частини ДСНС. Після завершення реставрації дзвіниці варто владнати це питання й облаштувати окремий вхід”, – сказав Холод.

⛪У Дрогобичі #реставруємо дзвіницю церкви Воздвиження Чесного Хреста.🔹️Цьогоріч з програми збереження культурної…

Gepostet von Юрій Холод am Donnerstag, 18. Juni 2020

 

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини