Сьогодні – День батька: не забудьте привітати найрідніших татусів!

У багатьох країн світу вже понад 100 років існує традиція вітати татусів з їхнім «професійним святом».

Україна раніше неформально святкувала День батька в третю неділю червня або третю неділю вересня, проте з 2019 року наші татусі також отримали свій особливий святковий день, а Україна – нове державне свято.

Сьогодні День батька святкують у близько 40 країнах світу, таких як: США, Канада, Південна Африканська Республіка (ПАР), Японія, Франція, Швейцарія, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії. 3 жовтня святкує Грузія, 19 березня – Італія та країни Піренейського півострова, 8 травня – Південна Корея. У сусідній Польщі День батька святкують 23 червня.

Традиції святкування Дня батька

Це свято – сімейне та затишне. Тож прийнято вітати батьків віршами чи у прозі, а також дарувати подарунки. Найчастіше діти роблять подарунки власними руками, аби висловити свою любов.

Враховуючи, що свято в Україні святкують не так давно, то якихось конкретних традицій ще не сформувалось.

Історія свята День батька

Жінка на ім’я Сонора у 1909 році в церкві під час служби, присвяченій Дню матері, подумала про те, що після смерті матері її та ще п’ятьох дітей виховував батько, Вільям Джексон Смарт.

Вона хотіла, щоб її батько знав, яка він особлива людина для неї, як вона його любить і цінує. Адже він жертвував усім, щоб виконувати свої батьківські обов’язки і був в очах його дочки дуже мужнім та люблячим.

Пізніше Сонора пішла до міськради і запропонувала заснувати нове свято — День батька. Місцева влада схвалила ідею. Перше свято хотіли відзначити 5 червня в день народження Вільяма Смарта, але часу на підготовку забракло, тому його перенесли на 19 червня 1909 року.

Ідею підтримали і в інших містах штату, а національним святом в Америці цей день став у 1966-му році, тоді ж встановили і загальнонаціональну дату свята – третю неділю червня.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини