Чи можна підхопити Covid-19 під час відпочинку на воді?

Літня спека спонукає виїхати до озера чи хоча б піти до басейну.
фото: lviv.vgorode.ua

ФОТО: LVIV.VGORODE.UA

Колишня міністерка охорони здоровя Уляна Супрун на своїй фейсбук-сторінці поділилась останніми дослідженнями про те, чи можна заразитись коронавірусом під час купання у воді, – пише Твоє місто.

Уляна Супрун посилається на дані американських структур CDC та FDA, які говорять, що наразі немає доказів, що вірус може передаватися через воду в басейнах, гарячих ваннах, спа-салонах або на майданчиках для водних ігор. Особливо, якщо воду в них обробляють хлором.

Так само дуже малоймовірно інфікуватися через воду у відкритих водоймах, річках чи у солоній воді, каже Уляна Супрун, але додає, що беззаперечних доказів цьому поки немає.

Вона наводить кілька тез про те, чому інфікування є малоймовірним:

  • Щоб інфікуватися вірусом найчастіше його частинки потрібно вдихнути, а не проковтнути. Інший шлях зараження – через забруднені поверхні та торкання обличчя без належної гігієни рук.
  • Інші коронавіруси, зокрема, вірус SARS-CoV, який спричиняє хворобу SARS погано виживає у воді
  • РНК вірусу SARS-CoV-2 виявляли в фекальних масах хворих на COVID-19 людей, що, теоретично, можуть потрапити у воду, а потім безпосередньо в організм. Але в такому стані дуже малоймовірно, що вірус залишається активним та небезпечним.
  • У районах, де морська вода змішується із стічними водами, які можуть бути заражені вірусом, теоретично можливо, що дія хвиль і сонця може аерозолізувати ці частинки та перенести через вітер на пляжі. Знову ж таки — дуже невелика ймовірність, що це може трапитися. Хоча, безумовно, у місцях, де вода змішується зі стічними водами, купатися не варто.

Водночас ризик інфікуватися є на пляжах, коли там велике скупчення людей і неможливо тримати дистанцію. Тож Уляна Супрун радить уникати великого скупчення людей – як на березі, так і у воді, надавати перевагу відкритим пляжам на свіжому повітрі, дотримуватись дистанції у щонайменше 2 метри з іншими відпочивальниками, дотримуватись гігієни кашлю і чхання та гігієни рук. А головне – не йти на пляж, якщо маєте ознаки захворювання.

У воді, водночас, говорить Уляна Супрун, можуть мешкати кишкова паличка, збудники дизентерії, сальмонельозу, гепатиту А. Тож купатись можна лише у перевіреній і призначеній для цього водоймі.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини