Коронавірус в Італії: львів’янка розповіла як країна бореться з коронавірусом сьогодні

Станом на червень 2020 року, ситуація із поширенням коронавірусу в Італії значно покращилась. Середня кількість летальних випадків за добу складає 60, а цифра дня варіюється в межах 300. Зараз центром зараження досі залишається Ломбардія, в якій фіксується найбільше випадків COVID-19. Однак карантинні заходи у країні значно послаблюють та Італія вже планує приймати перших туристів.

Про новий епіцентр коронавірусу, відкриття кордонів, конфлікт з Грецією та те, як мальовнича Італія виходить з тривалого карантину, розповіла львів’янка Юлія (прізвище приховали за проханням героїні). 28-річна жінка уже третій рік мешкає у чарівному містечку на березі моря – Сан-Бенедетто-дель-Тронто. Проте в 2020 році цей регіон, які і інші, боровся з всесвітньою пандемією. У березні він займав 4 місце по статистиці заражень в усій Італії, – пише 032.ua.

Як Італія виходить з тривалого карантину та які послаблення діють у країні?

На першому етапі послаблення карантину (4 травня) дозволили:

  • короткі прогулянки, але з певною дистанцією між людьми та масками;
  • ходити на роботу та до лікарів у своєму регіоні;
  • пересуватися без сертифікату (модуля), який вказував причину виходу з дому, якщо людина перебуває в межах свого регіону;
  • відвідувати родичів;
  • роботу фабрик тканин, одягу, скла, мануфактури, відкрили будівництва й гуртівні;
  • доставку продуктів харчування з ресторанів та барів, самовивіз страв;
  • професійним спортсменам індивідуально займатися спортом на свіжому повітрі;
  • відкрити парки;
  • проводити похоронні церемонії ( до 15 людей та з засобами індивідуального захисту).

В Італії мери міст можуть самі вводити корективи і контролювати мешканців у своєму регіоні.

На другому етапі послаблення карантину (18 травня) дозволили:

  • роботу не лише продуктових магазинів, а й інших торгових точок (крім оптової торгівлі)
  • працювати музеям (вхід лише з засобами індивідуального захисту);
  • проводити спортивні тренування команд (атлетів, футболістів, тощо).

На третьому етапі послаблення карантину (1 червня) дозволили:

  • відкривати бари та ресторани (відстань між столами повинна бути не менше 1 метра; вихід і вхід розділені; оплата лише карткою; постійна дезінфекція в закладі);
  • роботу салонів краси та перукарень (у клієнта та майстра обов’язково повинні бути маски та рукавички; має бути постійна стерилізація інструментів).

Правила є загальними. Для кожного регіону корективи створюють в залежності від рівня зараження. Якщо ситуація погіршиться, то в Італії можуть поновити карантинні заходи.

Які настрої італійців сьогодні, чи дотримуються вони карантинних обмежень?

На вулицях велика кількість людей у вихідні дні. Хоча влада дозволила вдягати маски лише у закритих приміщеннях, італійці в більшій мірі невтомно продовжують вдягати їх завжди і всюди.Навіть на набережній, коли температура повітря сягає 27°C, можна побачити велику кількість людей у масках.

Міри безпеки надалі є пріоритетом. Вільні пляжі потрібно бронювати, якщо на них не передбачені спеціально відібрані стюарти. Заклади громадського харчування облаштовують усім необхідним для комфортного та безпечного перебування клієнтів. У барах використовують одноразовий посуд.

Чи відкрили в Італії міжрегіональне сполучення?

Із 3 червня відкрили кордони між регіонами, тому висновки про те, як надалі проходитиме пандемія, зможемо зробити не раніше, ніж за десять днів чи навіть два тижні. Оскільки італійці почали активно їздити до інших регіонів, є висока ймовірність, що буде знову зростати рівень заражень.

А яка зараз ситуація у регіоні Марке та зокрема місті Сан-Бенедетто-дель-Тронто?

У принципі, ситуація зараз стабільна, але повторюю, що через відкриття кордонів між регіонами є ймовірність зростання рівня заражень. Від учора по новинах говорять про новий епіцентр заражень – Рим. Тому усі дуже уважно ставляться до мір безпеки.

Чи готова Італія приймати туристів? Коли планують відкрити кордони та хто першим зможе відвідати сонячну країну?

Зараз Італія та Іспанія подали запит до Ради Європейського Союзу про термінове відкриття кордонів з країнами ЄС. Особливо з тими, які межують з Італією. Оскільки загальна кількість туристів, які приїжджають звідти в Італію становить близько 80%. Для країни надзвичайно важливо відкрити кордони і зробити усе можливе для зниження рівня зараження.

Мери деяких міст пропонують робити тести на COVID-19 туристам і лише тоді розміщувати їх у готелях. Такі зони відпочинку мали б називатися Covid Free Zone. Але зараз це лише на початкову етапі розробки. На мою думку, Італія готова дотримуватися усіх заходів безпеки для безпечного відпочинку туристів.

Чи є країни, які проти того, щоб Італія відкривала кордони?

Є конфліктна ситуація між Італією і Грецією, оскільки остання оголосила, що не буде приймати італійських туристів. А італійці, в основному, їздили туди відпочивати. Тому цей вірус наробив не лише біди, а й розсварив деякі країни між собою. Хоча він не почався з Італії. Тому, як на мене, нас незаслужено обмежують та ображають таким ставленням.

А як пройшов ваш карантин у Італії?

Карантин пройшов в постійному страху перед майбутнім. У мене був страх не мати роботи, який до сих пір тримає нас подалі від натовпів. Чоловік вже вийшов на роботу. Працює з публікою, тому він в рукавицях та масці по десять годин на добу. У мене роботи наразі немає, бо готель, в якому я працювала, так і не відчинився. Як і велика кількість інших закладів, котрі не витримали цієї пандемії і просто зачинили свої двері назавжди. Зараз я чую від італійців, що у країні має бути важка криза в жовтні – листопаді цього року. Правда це чи ні, побачимо згодом.

Що можете сказати про ситуацію в Україні? Чому українці нехтують протиепідемічними заходами?

Для мене це недопустимо і не надто правильно. Рішення влади було нелогічним, але можна зрозуміти їхню тривогу через можливі заворушення. Зокрема, вже через кілька тижнів після послаблення сталось те, про що я кричала з усіх можливих повідомлень, – кількість заражень шалено зросла.

Українці ніяк не можуть зрозуміти, що допоки вони не будуть дотримуватися правил безпеки, ситуація не завершиться. Проблема нашого народу в тому, що ми хочемо кращого життя, хочемо жити на європейському рівні, але для цього не хочемо докладати зусиль і змінюватися. Зараз, коли рівень захворювання шалено зріс, люди почали звинувачувати владу у тому, що та повідкривала все. Однак люди не усвідомлюють, що їх ніхто батогом не гнав у ресторани чи деінде.

Нам не потрібно говорити: “А ось він маску не вдягнув, і я не буду! А ось вони ходять в ресторани під час карантину, і я буду!”. Цей, так званий, стадний інстинкт до добра не доведе. Українцям пора починати тверезо і раціонально мислити та бути відповідальними громадянами своєї країни. Країна починається з кожного з нас.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини