“Не потрібна українська”: у ВР вимагають зробити мову окупанта офіційною: перші деталі

Нардепи від ОПЗЖ Олег Волошин та від “Слуги народу” Максим Бужанський зареєстрували законопроект, який дозволяє народним обранцям офіційно використовувати у Верховній Раді російську мову.

Про це йдеться у зареєстрованому проекті закону, – пише Вголос.

Депутати-українофоби, прикриваючись національними меншинами, вимагають у Парламенті дозволити виступати їм російською мовою.

“Відповідно до статті 10 Конституції України в роботі Верховної Ради може використовуватися російська та інші мови національних меншин України”, – йдеться у проекті закону.

Натомість регламентний комітет Верховної Ради пояснив, що в Україні живе понад 100 нацменшин, а відтак утримувати у штаті Парламенту 100 перекладачів, бо нардепи не хочуть говорити українською мовою – недоцільно.

“Запропонований припис сформульований з  порушенням принципу правової визначеності, адже правила використання російської та інших мов національних меншин України в роботі Верховної Ради України у проекті не пропонуються, що викликатиме суттєві труднощі у правозастосуванні. Окрім цього, варто мати на увазі, що  на території України проживають громадяни понад 100 національностей. Тому  забезпечення задекларованого права народного депутата користуватись у своїй діяльності в парламенті іншою мовою виглядає проблематичним, а його використання – нераціональним, оскільки може необґрунтовано ускладнити здійснення парламентських процедур.

При цьому, утримання фахівців-перекладачів з мов понад 100 національностей для миттєвого перекладу виступу народного депутата України на пленарному засіданні Верховної Ради України або в роботі органів Верховної Ради України призведе до суттєвого збільшення витрат з Державного бюджету України на діяльність Верховної Ради України. Запропоноване положення законопроекту виглядає, на наш погляд, недостатньо коректним, оскільки може розумітись як можливість використання в роботі парламенту інших мов замість державної, тоді як мова може йти лише про їх використання поряд із державною мовою”, – зазначено у відповіді.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини