«Наш кліп спонукав багатьох помиритися» – Оксана Муха

Феномен успіху кліпу #всепробачати — рекорд для музичного ринку України.

Переможниця "Голосу країни" Оксана Муха заспіває з Dan Balan у ...

Тренер вокального шоу «Голос країни» Дан Балан представив кліп на пісню #всепробачати. Артист написав свою першу пісню українською мовою — для дуету з Оксаною Мухою. Кліп став сенсацією, адже за чотири дні на ютуб-каналі мав понад 10 мільйонів переглядів. Про зйомки зворушливого кліпу нам розповіла співачка, переможниця «Голосу країни» Оксана Муха, передає Високий замок.

— Оксано, чи сподівалися на такий шалений успіх?

— Цю пісню люди полюбили ще торік у фіналі «Голосу країни-9», коли ми з Даном виконали її впер­ше. Тоді вона називалася «Треба» і мала трохи інше звучання. Згодом ми співали її у великому турі Дана містами України. І ось нарешті від­бувся офіційний реліз пісні.

10 мільйонів переглядів за чотири дні — це рекорд для му­зичного ринку України. Звісно, я здивована. Особливо радію тому, що нарешті україномовна пісня вибилася у тренди YouTube — уві­рвалася на перші позиції відео, які викликали у користувачів популяр­ної мережі найбільший інтерес. Поряд зі скандальними політич­ними інтерв’ю і російськомовним репом.

До речі, наш живий виступ із Даном у фіналі проєкту набрав майже 2 мільйони 700 тисяч пе­реглядів. Це також дуже багато. Знаю, ще рік тому радіостанції влаштували полювання на цей трек. І оскільки студійної версії тоді не було, то скачували аудіо з YouTube і ставили його в ефір. Хоча це був не дуже якісний звук, та й Дан в одному з купле­тів забув слова…

А коли з’явилися офіційні пісня та кліп, усі засипали нас переглядами, лайками, комен­тарями, поширеннями. І не за­бувайте, що Дан Балан — це зір­ка, автор і виконавець десятків хітів, володар найпрестижнішої у світі шоу-бізнесу музичної премії Grammy. На його каналі в YouTube — майже пів мільйона підписників, в Instagram — міль­йон, у Facebook — близько 750 тисяч. Його слухач по всьому світу. І ці 10 мільйонів — це пе­регляди з різних країн: Укра­їна, рідна для Дана Молдова, Румунія, Білорусь, США, кра­їни Європи… Ну й моя скром­на, порівняно з Даном, аудито­рія додалася також. А ще успіху пісні посприяла сама історія, яку Дан зняв у кліпі. Людям за­раз дуже потрібні такі емоції — щирі, непідробні, живі, зворуш­ливі…

— Якби кліп з’явився пів року тому, тобто не під час карантину, чи мав би стільки переглядів?

— Можливо, не мав би аж та­кої стрімкої динаміки. Бо зараз люди більше часу, ніж раніше, проводять онлайн. Але завдя­ки потужній аудиторії Дана все одно були б мільйони перегля­дів — так, як у всіх його кліпів. Відео #всепробачати дуже на часі. Зараз кожен позачиняли­ся у своїх квартирах, кожен за­крився у своєму маленькому світі, багато передумав, перео­смислив і навіть пережив. Рідні люди стали ще ріднішими одне одному, бо карантин відкинув убік все зайве, неважливе, про­хідне, другорядне. І дав зро­зуміти, що є найважливішим, — життя і здоров’я рідних, доро­гих нам людей. Цей кліп якраз про це, він дуже людяний.

— Це ваша перша робота у такому масштабному відеокліпі. Як довго працювали над кліпом?

— Дан і його команда кілька місяців працювали над підго­товкою зйомок. Найскладніше було знайти реальних людей, які тримають у собі образу і не готові першими зробити крок до примирення. Такі люди й зу­стрілися на знімальному май­данчику кліпу #всепробача­ти — камери спіймали їхні щирі емоції: біль, радість, хвилюван­ня, прийняття, мить прощен­ня. Ідея сюжету ролика і режи­сура належать Данові. Це, до речі, його режисерський де­бют. Люди, переглядаючи, спів­переживають, плачуть, очищу­ються. Десятки глядачів пишуть нам, що кліп спонукав їх поми­ритися з близькими людьми, на яких роками тримали образу.

Щодо моїх зйомок, то вони тривали два дні. Відбували­ся у Києві, на території вели­кої фото- і знімальної студії. Масовка налічувала дві сотні молодих дівчат та хлопців. Усі — в синіх джинсах, білих одна­кових футболках і білих шкар­петках босоніж. У таких же об­разах і ми з Даном. Було знято десятки дублів отого корот­кого фрагменту, коли ми стої­мо в обіймах і співаємо пісню. Дан — максималіст: допоки не доб’ється ідеального результа­ту, не заспокоїться.

— Зірковий тренер Дан Ба­лан нарешті написав пісню українською. Чи її успіх ма­тиме продовження у наступ­них відеороботах?

— Ще на «Голосі країни» Дан щоразу під час репетицій та ефірів захоплювався милоз­вучністю української мови. Ка­зав, відчуває якусь магію, коли я співаю українські пісні. І коли ми з ним дійшли до велико­го фіналу, задумав, щоб на­шою дуетною піснею була пісня саме українською. Дан вперше заспівав цією мовою! Написав музику, задав тему, підключив поета Євгена Матюшенка. У новій версії пісні Дан додав ку­плет румунською, його рідною мовою. І це так органічно зву­чить у поєднанні з українською! Маю надію, це не останній наш спільний проєкт. Адже музи­ку ми відчуваємо і сприймаємо однаково, у нас однакові цін­ності і погляди на життя.

— Чи був у вас такий ви­падок, що ви з кимось по­сварилися, через це пере­живали, а потім просили пробачення?

— Як і в кожної людини, у мене в житті різне було, були й одномоментні сварки, мит­тєві образи, вибачення. Але чогось доленосного у контек­сті пробачення — так, як у ге­роїв кліпу #всепробачати, — я не переживала. Я взагалі із тих людей, які не тримають у собі образи, гніву, злості. За­вжди більше переживаю, щоб я когось не образила. Але наче нема у мене задавнених кон­фліктів. Найбільше мені боля­че сваритися із найріднішими, наприклад, із сином Данилом. Буває, погаркаємося, дуємося кожен у своєму кутку, але дов­го так не можемо — і тоді ми­римося довгими-предовгими обіймами.

 

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини