Які країни відкриють свої кордони цього літа: перелік і дати

Десятки країн напрацьовують відкриття кордонів, а деякі планують повністю вийти з карантину найближчим часом.

Фото: Всі тури

Якщо позитивна тенденція зменшення кількості захворювань на Covid-19 збережеться, то Польща відкриє свої кордони після 15 червня. Віцепрем’єр-міністрка Польщі Ядвіга Емілевич припустила, що Польща може відкрити свої кордони після зазначеної дати.

Грузія має намір відкрити свої кордони для іноземних туристів з 1 липня. Влада країни з 15 червня дозволить внутрішній туризм для підготовки галузі до відновлення роботи в нових умовах. Знову відкритися зможуть готелі, ресторани, транспорт, туристичні агентства. Також свої послуги зможуть надавати гіди, передає Твоє місто.

По всій Грузії влада має намір створити спеціальні «зелені туристичні зони», де особливу увагу приділятимуть заходам безпеки.

Уряд Італії також прийняв рішення стосовно послаблення карантину. Зокрема, з 3 червня в Італії знімуть обмеження на пересування всередині країни, а також на в’їзд і виїзд за її межі.

Прикордонний контроль, запроваджений Німеччиною через коронавірусну кризу, припиниться з 15 червня. Послаблення перевірок на кордонах разом з тим набули чинності вже з 15 травня.

З 15 травня прикордонний контроль не буде відбуватися на кордоні Німеччини з Люксембургом. Контроль на кордоні з Данією припиниться як тільки уряд Данії проведе відповідні консультації з сусідніми країнами. На кордонах з Францією, Австрією, Швейцарією перевірки проводитимуться до 15 червня.

Кордони Австрії з Чеською Республікою, Словаччиною та Угорщиною будуть повністю відкриті 15 червня. Раніше оголошували про повне скасування прикордонного контролю між Німеччиною, Австрією, Швейцарією і Ліхтенштейном з 15 червня. Обмеження залишаються для транзиту з Італії.

Із 26 травня Чехія послабить режим контролю на кордонах, контроль матиме вибірковий характер.

«Кордон можна буде перетнути на декількох прикордонних переходах, а контроль буде тільки вибірковим. Однак зобов’язання представити негативний тест на COVID-19 залишиться», – каже глава МВС Чехії Ян Гамачек.

Він не уточнив, на які пункти пропуску буде поширена можливість перетину кордону. Міністр також повідомив, що Чеська Республіка приймає аналогічний підхід до охорони кордонів, який вже застосовується Австрією та Німеччиною.

Туристам в Єгипті можна проживати в готелях на курортах, де є медичний кабінет з лікарем-резидентом. Персонал і відвідувачі готелів в Єгипті повинні регулярно перевіряти температуру і користуватися дезінфекційними засобами і обладнанням. Працівники повинні проходити експрес-тести на коронавірус при вході на курорти.
Однією з умов заселення в готель є онлайн-реєстрація. Крім того, у закладі має бути відведено невелике будівлю або один поверх для зони карантину, куди можна було б поміщати людей з позитивним тестом на коронавірус, або тих, у кого є підозра. На курортах заборонено проводити весілля або вечірки, організовувати розважальні заходи, подавати кальян або відкривати буфети.

Туреччина із 20 травня дозволить в’їзд громадянам 31 країни, які приїдуть на лікування. Серед іншого, у Туреччину зможуть приїхати на лікування громадяни України, Греції, Великобританії, Нідерландів, Грузії, Азербайджану, Катару тощо.

Ісландія планує дозволити в’їзд іноземних туристів із 15 червня. Раніше країну могли відвідувати лише жителі країн Шенгенської зони. Вони мали відбути 14-денний карантин. Із 15 травня уряд Ісландії дозволив в’їзд громадянам Фарерських островів та Гренландії без потреби двотижневого карантину.
Із 25 травня по 15 червня туристи, які відвідуватимуть Ісландію, зможуть вирішити: пройти двотижневий карантин чи здати тест на коронавірус. Туристам потрібно буде встановити додаток для відстеження зараження Rakning C-19.

В’їждати до Італії дозволять з країн Європейського Союзу та Шенгенської зони, включаючи Швейцарію та Монако. Для тих, хто перетинатиме кордон, обовязкового карантину на 14 днів не буде. Водночас залишається в силі заборона на пересування і вимога про карантин для людей із підтвердженим діагнозом Covid-19, чи тих, хто контактував з інфікованими.

В уряді Італії також зазначають, що у разі нового спалаху коронавірусної інфекції влада на регіональному або ж національному рівні може знову обмежити пересування в конкретних районах.

Уряд Словенії заявив 14 травня про офіційне завершення епідемії коронавірусу в країні. Разом із цим оголошенням у Словенії скасували обов’язковий карантин на щонайменше 7 днів для усіх громадян інших країн-членів ЄС, які в’їжджають в Словенію. Це правило діяло в країні з початку квітня.

Водночас у країну не пускатимуть іноземців, які матимуть ознаки захворювання. А ті іноземці, яких пропустять, і надалі будуть зобов’язані перебувати на карантині протягом 14-ти днів. Правило не поширюється на дипломатів та водіїв транзитних вантажівок із товарами.

Правила соціальної дистанції, носіння масок у громадських місцях та дезінфекції залишаються у Словенії чинними, аби не допустити нової хвилі поширення інфекції.

Норвегія частково відкрила кордон для громадян ЄС, а також Ісландії, Британії, Ліхтенштейну та Швейцарії. Міністерство юстиції країни заявило, що громадянам країн Єдиного економічного простору, до якого належать країни-члени ЄС, Ісландія, Ліхтенштейн, Британія, а також громадянам Швейцарії тепер буде дозволено відвідувати родичів у Норвегії.

Нові правила також дозволять громадянам країн Єдиного економічного простору відвідувати об’єкти, якими вони володіють. Такими чином шведи та данці зможуть відвідати свої норвезькі будиночки для відпочинку протягом літа.

Уряд також відкрив шлях для в’їзду в країну сезонним робітникам, на яких розраховують фермери.

Міністр транспорту Іспанії Хосе Луїс Абалос заявив про плани уряду відкрити кордони для іноземних туристів в кінці червня. За його словами, двотижневий карантин, введений минулого тижня для прибулих з-за кордону, буде скасований паралельно з відкриттям обмежень на поїздки всередині країни.
Португалія сподівається, що зможе прийняти туристів з інших країн цього літа, але з певними заходами безпеки.

«У короткостроковій перспективі, у нас діятимуть певні обмеження. Будуть обмеження на кількість відвідувачів у ресторанах. Можливо, готелі прийматимуть меншу кількість відвідувачів та повинні будуть ретельніше проводити дезінфекцію», – каже міністр економіки Португалії Сіза Вієйра.

Сербія збирається відкрити кордони з 1 червня з метою сприяння економічної активності. Президент Александар Вучич зазначив, що з метою сприяння економічній діяльності Сербія згодна відкрити кордони 1 червня із застосуванням відповідних епідеміологічних заходів. Він підкреслив, що взаємна угода про ослаблення обмежень на перетин кордону є одним з ключових елементів стимулювання економіки, особливо у галузі туризму.

Греція та Чорногорія планують розпочати туристичний сезон з 1 липня. Хоча за офіційним повідомленням мінтуризму Греції, сезон там планують розпочати з 15 червня.

Влада Греції підготувала детальний план обережного перезавантаження туристичної галузі на тлі пандемії коронавірусу. План, який склали Міністерство туризму та Національна організація охорони здоров’я Греції, передбачає суворі правила для ресторанів, пляжів, готелів, інших місць розміщення туристів, а також транспорту.

Уряд розглядає варіант прийому туристів тільки в тому випадку, якщо вони пройшли тест на коронавірус й мають негативний результат. Туристам хочуть вимірювати температуру після прибуття до країни. Якщо під час відпочинку у туристів виникнуть симптоми хвороби, їх планують переміщати до карантинних закладів.
Також прем’єр-міністр Чорногорії Душко Маркович заявив, що його країна готується почати свій туристичний сезон вже в найближчі тижні. Насамперед країна розрахує на туристів із сусідніх Сербії та Боснії.

Хорватія 9 травня почала пускати іноземних туристів з наявності у них заброньованого житла попри те, що офіційно запроваджену у зв’язку з коронавірусом заборону на перетин кордону не скасовували.

На дуску юристів, прийом туристів суперечить рекомендаціям органів охорони здоров’я Хорватії, які дозволяють іноземцям перетинати кордон тільки в трьох випадках.

Зокрема, якщо вони доведуть право власності на нерухомість або судно в Хорватії або приїжджають в країну на похорон. Другий виняток – це люди, запрошені до Хорватії суб’єктом економічної діяльності. Третій виняток стосується іноземців, які мають «економічний інтерес» в Хорватії.
Уряд Болгарії планує на 1 липня відкриття цьогорічного літнього туристичного сезону. Підготовку планують розпочати із 15 червня, а активний літній сезон – 1 липня.

Тропічний острів Балі, що належить Індонезії, може відновити прийом туристів у жовтні. У міністерстві туризму Індонезії зазначають, що у випадку покращення ситуації із захворюваністю на коронавірус, почнуть відкривати туристичні місця частинами.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини