“Вимагаємо від президента Зеленського чіткої проукраїнської позиції щодо “справи моряків” у Міжнародному арбітражі” – Петро Порошенко

Рік тому команда п’ятого Президента України Петра Порошенка забезпечила попереднє рішення на користь України у справі проти Росії про агресію і затримання військових кораблів та їхніх екіпажів у Керченській протоці в листопаді 2018 року. Міжнародний трибунал з морського права у Гамбурзі чітко став на сторону України, а його рішення, оприлюднене 25 травня 2019 року, заклало основу для притягнення Росії як країни-агресора до міжнародно-правової відповідальності. Але доведення справи до кінця лягає на плечі теперішньої влади.

Про це у своєму зверненні заявив лідер “Європейської Солідарності” Петро Порошенко, передає Еспресо.

Він наголосив, що лише після того, як у квітні звернув увагу на те, що нинішня влада не дуже переймається цим питанням, на Банковій та в МЗС почали щось робити.

“Днями Міністерство нарешті подасть меморандум із роз’ясненням позиції України до Спеціального міжнародного арбітражу. Арбітраж створений згідно з Конвенцією ООН з морського права та на основі рішення Гамбурзькому трибуналу. Але зусиль лише дипломатів – замало. Це справа усієї держави”, – переконаний Петро Порошенко.

“Міжнародно-правову позицію України суттєво підриває політично вмотивована справа, яку за завданням Офісу Президента “розслідує” ДБР. Дії українського ДБР чітко синхронізуються з Федеральною службою безпеки Росії. І ФСБ, і ДБР вважають прохід українських кораблів українським морем – кримінальним злочином. І якщо Росія вже посилалася на позицію ДБР в ООН, то ж ясно, що в арбітражі вона так само прийме цей пас від української влади”, – застерігає п’ятий Президент.

“За рік після інавгурації Президент не випустив ані пари з вуст про забезпечення свободи судноплавства в Азовському морі та Керченській протоці для українських суден. А тим більше – для військових кораблів України. І за рік жоден український катер там не проходив – ніби йдеться не про нашу протоку, а про якесь російське озеро”, – констатував Порошенко.

Він зазначив, що поради і водночас вимоги до влади – це фахові пропозиції, які відповідають національним інтересам України.

“По-перше. МЗС має подати до арбітражу якісно підготовлений меморандум. Маємо вимагати компенсації всіх збитків, завданих як державі Україна, так і морякам. Притягнення Росії до міжнародно-правової відповідальності за агресію проти нашої держави на морі”, – вважає Петро Порошенко.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини