Великі і маленькі таємниці Підгорецького замку

Підгорецький замок знаходиться в Бродівському районі Львівської області. Збудований у стилі ренесансу. Завдяки вдалому місцю розташування з нього відкриваються мальовничі краєвиди.

Великі і маленькі таємниці Підгорецького замку

Форма території всього палацу нагадує п’ятикутник. Загальна площа архітектурної пам’ятки – 1000 м.кв., повідомляє Дивись.info

Чому потрібно відвідати замок у Підгірцях

Потрапивши на відпочинок до Львівської області, тут слід побувати з кількох причин:

  1. Не тільки сам замок має гарні фасади та збудований в унікальному архітектурному стилі. Зі схилів плато, на якому він знаходиться, відкриваються краєвиди, які варто побачити кожному. Ця місцевість в поєднанні з тишею дозволяють перенестись подумки на декілька століть назад.
  2. З 2018 року для відвідування відкрито не лише саме замкове подвір’я, а й приміщення споруди, більша частина якої відреставрована.
  3. Замок потрібно побачить і через те, що тривалий час він залишався одним із найкращих в Європі. Ним зацікавився і декілька разів зупинявся тут Оноре де Бальзак. Свого часу приміщення було переповнене цінними речами.
  4. Це ідеальне місце для тих, хто хоче влаштувати фотосесію з мальовничими локаціями.

Замок увійшов у першу сотню найкращих світових архітектурних пам’яток.

Найсміливіші можуть залишитися до пізньої ночі і перевірити справедливість місцевих легенд про паранормальні явища в Підгорецькому замку.

Великі і маленькі таємниці Підгорецького замку

Історія місця

Підгорецький замок належить до найкрасивіших архітектурних шедеврів України. Згадки про перші укріплення, які були на місці майбутнього палацу, датуються ще 1530 роком.

Основні віхи історії Підгорецького замку

1633 рік – ділянку, на якій колись стоятиме замок, викуповує коронний гетьман Станіслав Конєцпольський. Для розробки проєкту замку та його спорудження наймають двох кращих архітекторів Європи.

З 1635 і протягом наступних 5 років ведеться будівництво двоповерхової споруди. З усіх сторін її оточували рови, а з півночі була збудована гарна тераса з витонченими скульптурами. Уже тоді замок вражав своєю красою та вишуканістю.

До 1656 року зазнав 2 серйозних руйнувань після військових дій. В цей період нащадок Конєцпольського передає замок Яну Собєському за умови, що той буде підтримувати його стан і реставрує. Так і відбувалося до 1688 року, доки територія не зазнала чергових руйнувань після набігу татар.

1720 рік не тільки замок, а й найближчі до нього села купує Станіслав Жевуський. Його син Вацлав Жевуський серйозно взявся за відновлення замку. За нього тут була зібрана колекція картин і цінних речей, створені театр та друкарня.

Після смерті Вацлава Жевуського 1779 року до 1833 року палац занепадав. Знову відновлювати його почав Леон Жевуський. Бездітний Леон передав замок князю Євстахію Сангушку за умови, що той відреставрує його. Відтак у 1867–1903 роках тривали ґрунтовні реставраційні роботи.

До 1939 року тут діяв приватний музей князів Сангушків. З початком Другої світової війни князь Роман Сангушко евакуював більшу частину колекції. Частина з неї опинилася у Сан-Пауло (Бразилія) і склала основу тамтешньої мистецької фундації. По закінченні війни замок розграбовано, а в його приміщенні відкрито санаторій для хворих на туберкульоз. Він знаходився тут до початку 1991 року.

В 1979 році на території Підгорецького замку знімали фільм «Дике полювання короля Стаха».

З 1997 року замок відновлюється як туристичний об’єкт. Він переданий у власність Галереї мистецтв Львова.

Завдяки благодійним фондам та небайдужим людям і сьогодні триває відновлення архітектурної історичної пам’ятки.

Файл:Підгорецький замок. панорама. Вид з поля.jpg — Вікіпедія

Легенда про місце

З Підгорецьким замком пов’язані легенди і розповіді про паранормальні явища. Найбільше загадкових сторінок приписують колишньому власнику замку Северину Жевуському. Він мав дивне хобі і міг цілими днями знаходитися в своїй таємній лабораторії. Подейкували, що в планах у нього було віднайти еліксир молодості. Також займався пошуками філософського каменю, який би допоміг йому без проблем отримувати золото. Все це Северин Жевуський робив для того, щоби його сім’я та нащадки ніколи не знали, що таке бідність.

Туристи і сьогодні мають можливість відвідати облаштовану стилізовану лабораторію алхіміка з безліччю магічних атрибутів.

Не мало говорять і про місцевий привид Білої пані. З’являється вона завжди раптово з пітьми під дивні звуки. Легенда ця з’явилась після моторошної події, яка відбулася насправді.

Драматична ситуація сталася з вини одного із власників замку, який декілька століть тому проживав тут. Він через ревнощі замурував свою дружину в одній зі стін замку. З того самого часу дух жінки блукає коридорами палацу і не може знайти собі прихисток. Місцеві говорять, що її можна зустріти не тільки в замку, а і в парку, який розташований біля нього.

Підгорецький замок | artisthelen.com

Де можна зупиниться

Відстань між замком і Львовом – 90 км. Доїхати можна без проблем як власним транспортом, так і замовивши тур заздалегідь. Якщо їхати самостійно, рекомендовано поєднати за один раз відвідування декільком відомих місць.

Організовуючи свою поїздку до замку, про місце ночівлі слід подбати заздалегідь. У самих Підгірцях, де і знаходиться замок, можливість залишитися є, але це переважно садиби, які здають туристам місцеві жителі. Найближчі готелі можна знайти в районному центрі – місті Броди в 20 км від палацу.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини