Глава УГКЦ святкує 50-річчя. Натхненні думки Блаженнішого

Якщо ти українець – будь справжнім українцем.
Фото: Українська Греко-Католицька Церква, Фейсбук

ФОТО: УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА, ФЕЙСБУК

Сьогодні, 5 травня 2020 року, Блаженніший Святослав відзначає 50-річний ювілей. Глава УГКЦ просить не дарувати йому ніяких подарунків, натомість допомогти тим, хто справді цього потребує, – пише Твоє місто.

«Я дуже хочу попросити усіх не дарувати мені ніяких подарунків. Усе те, що ви хотіли б подарувати мені, складіть, будь ласка, як пожертву на фонд боротьби з наслідками коронавірусу, який заснувала наша Церква», – зазначає Предстоятель УГКЦ

Публікуємо актуальні висловлювання та думки Блаженнішого та фото його життя.

Важливо, скільки життя є у твоїх роках

Мушу сказати, що час біжить. Час іде. Один мудрий чоловік говорив, що не так важливо скільки є років у твоєму житті, але скільки життя у твоїх роках. Я можу сказати, що життя у тих п’ятдесяти роках було дуже багато. І я хочу Господу Богу подякувати за ті всі активні життєві хвилі, моменти, які Він мені подарував аж до сьогоднішнього дня. Часами я мав такі відчуття, що я дуже спішився жити, що, дійсно, в такому короткому часі, – чи, можливо, як зауважив Блаженніший Любомир, в молодому віці, – треба було брати на свої плечі дуже багато різних обов’язків і велику відповідальність. Тоді у мене завжди були такі відчуття, що я «живу в кредит», що мені Господь Бог дав певний кредит.

Бути собою – це бути справжнім

Кажуть, що ми живемо в культурі СМС. Фраза, яка має більше слів, аніж можна записати у «Твіттері», не розуміється сьогодні. Тому я шукав коротку і влучну фразу. Для мене особисто тих два слова «Будьмо собою» означають  «Будь справжнім». Якщо ти українець – будь справжнім українцем, якщо ти єпископ – будь  справжнім єпископом. Якщо ти монах  – будь справжнім монахом. Якщо ти науковець – будь справжнім науковцем. Якщо ти патріот – будь справжнім патріотом. Якщо ти християнин – будь справжнім християнином.

Сьогодні- час для найсміливіших мрій

Сьогодні, як ніколи, час для найсміливіших ваших мрій: підкорити космос, винайти ліки від раку, подолати епідемії, збудувати справедливу економічну систему, захистити хворих і немічних, шукати альтернативні джерела енергії, сконструювати нешкідливі для планети засоби пересування тощо. Мрійте про велике! Великого бажайте!

П’ять порад для молоді, як стати успішною людиною

Усе те, що я міг зробити у своєму житті, воно є більше справою і ділом Божим, аніж моїм особистим. Я не відчуваю, що власними зусиллями чогось досягнув. Те, що я є главою Церкви, це є Божий дар, який мені Господь-Бог дав абсолютно незаслужено. ЯАле все ж таки кілька порад, як стати успішною людиною, я би міг дати.

Щонайперше, бути собою. Не підлаштовуватися під різні схеми, які хтось хоче накинути. Бути собою – це, перш за все, бути віруючою людиною. Лише той, хто черпає з Божої сили, може бути вільним і реалізовувати всі дари.

Друга порада – не боятися свідчити про своє. Дуже часто нам закидають, що маємо комплекс неповноцінності. Ми соромимося того, ким ми є. Для того, щоб оцінити і зрозуміти своє багатство, свій скарб, свої сили, треба не боятися про них свідчити, їх випробовувати.

Третє, що я би порадив, це вчитися. У своєму житті я завжди хотів вчитися. Це був мотор мого життя. Сьогодні українська молодь має дуже багато можливостей і нагод. Тому «вчіться, брати мої, думайте, читайте».

По-четверте, варто вчити іноземні мови. Зокрема і для того, щоби свідчити про Україну. Адже кажуть, що «скільки мов ти знаєш, стільки раз ти є людиною». Нам не потрібно закриватися в собі, але відкритість завжди веде до вміння спілкуватися з іншими.

І останнє: прагну заохотити нашу молодь багато читати. Ніколи не думайте, що ви вже все знаєте, навіть якщо здобули щось у своєму житті. Тому що зупинка в розвитку і в рості означає втрату всього того, що ви до цього часу здобули. Нехай це буде такою маленькою порадою нашим молодим людям, яку я можу дати на основі свого власного досвіду.

Ми продовжуємо шлях переміни духу

«Не можна бути здоровим, коли людство є хворим», – казав Папа Франциск. Просімо нашого Спасителя прийти до домівки кожного, де є хворий, просімо, щоби навіть коли ми, його учні, відчуємо себе безсилими, коли навіть мистецтво медицини відчуває себе безсилим у боротьбі з вірусом, нехай Божа сила проявиться у наших немочах. Ми продовжуємо дорогу молитви, шлях переміни духу, бо це справжній шлях оздоровлення.

Що таке національна ідея?

Маємо жити так, щоби нам було не все одно, якими ми є людьми, не все одно, в якій країні ми живемо. Бо «все одно» – означає мені байдуже

Мене попросили пояснити, що таке українська національна ідея і я, відштовхуючись від персоналістичної філософії св. папи Івана Павла ІІ, дав відповідь у трьох пунктах.

Перший випливає з постулату, що ми існуємо. Український народ існує. Тобто ми є народом, який має свою мову, свою культуру, свою традицію. Ми існуємо, ми є і маємо свою ідентичність, тотожність, яка окреслена чіткими рисами.

Другий постулат – якщо ми існуємо, то ми маємо певні права. Тобто ми маємо право обирати свій шлях розвитку. Маємо право мати свою незалежну державу. Ми маємо право і обов’язок її захищати, навіть ціною власного життя. Ми маємо право бути почутими міжнародним товариством і бути його складовою інтегральною частиною.

Третій постулат – інші повинні це право поважати. Поважати нашу гідність, нашу чутливість, поважати шлях, яким ми йдемо, поважати наш вибір.

Нехай Дніпро зітре з нашої землі всякого ворога

Нехай цей Дніпро понесе освячену воду по цілій Україні, крізь усі річки і ставки нашої землі, досягне Чорного моря і зітре з нашої землі, своєю силою благодаті Духа Святого, усякого врага і супостата».

Українська держава – це дар Божий

Упродовж багатьох років ми не мали власної держави. Українці були приречені жити в чужих державах. Відповідно, у нашій народній пам’яті сформовано образ держави як чогось чужого, як якогось репресивного апарату, який є небезпечний для громадянина. Ми так довго жили в чужих державах, що зараз, можливо, не завжди нам легко оцінити й зрозуміти важливість існування власної держави, даність Української Держави як великого Божого дару.

Наш народ завжди з незалежністю пов’язував мрії про щастя. І ми сьогодні повинні зрозуміти, що вільно і вповні розвинути всі ті питомі риси, які має український народ, можна лише у власній державі. Отож, наші мрії про краще майбутнє невід’ємно пов’язані з мріями про достойну, вільну європейську Українську Державу.

Фото УГКЦ

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини