На Львівщині громада села збудувала каплицю на території історичної пам’ятки VIIІ-X cт. – столиці білих хорватів (фотофакт)

У селі Дуброва впритул до Стільського Городища майже 2 тижні ведуть будівельні роботи – проводять масштабні насипи ґрунту та встановлюють фігуру Матері Божої.

Про це повідомила спільнота “Львівське Опілля” у Facebook, передає Еспресо.

“У селі Дуброва впритул до Стільського Городища майже 2 тижні ведуть будівельні роботи – проводять масштабні насипи грунту та встановлюють фігуру Матінки Божої. Роботи не є санціонованими ані місцевою ОТГ, ані відповідальними за збереження історичної спадщини органами обласної влади. При цьому, жодної реакції з боку обласної влади досі немає”, – відзначили в спільноті.

Там додали, що такі роботи спотворюють унікальний вигляд середньовічного городища VIII-X століття. Городище – історико-культурний заповідник, пам’ятка археології національного значення.

“Ми здивовані, що органи, які повинні контролювати збереження пам’яток – не втрутилися протягом двох тижнів та не реагують зараз. І вимагаємо розслідування, реакції та збереження унікального вигляду пам’ятки. Ми не проти нових сакральних об’єктів, проте такі об’єкти не повинні знищувати історичну спадщину України”, – наголосили активісти.

“Львівське Опілля” вимагає реакції щодо спотворення Стільського Городища У селі Дуброва впритул до Стільського…

Gepostet von Львівське Опілля am Montag, 4. Mai 2020

Довідка:
Стільське Городище – столиця середньовічної Білої Хорватії. Біла Хорватія (прадавня батьківщина сучасної Хорватії) – це колись велика країна на території Прикарпаття. І саме це село було її столицею. Тут вирувало життя у VIII-X столітті.

Збереглися чимало пам’яток історії: скелі, печера, підземні лабіринти.

Її археологи досліджують понад 30 років, відкрив городище археолог Орест Корчинський.

СТІЛЬСЬКЕ ГОРОДИЩЕ - СТОЛИЦЯ БІЛИХ ХОРВАТІВ 2016 - YouTube

Площа міста, за даними досліджень, становила 250 гектарів, що свідчить про значний культурний розвиток слов’янського населення. “Стільке Городище” – пам’ятка археології національного значення. У 2015 році Стільське Городище стало історико-культурним заповідником.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини