Від коронавірусу в Італії відійшов у вічність друг українських емігрантів у Мілані

Отець Джанкарло Квадрі, якого ще називали другом емігрантів та священником, уважним до потреб усіх, відійшов у вічність вчора, 22 березня, від Covid-19 в Мілані. Впродовж 1996-2014 років о. Джанкарло був відповідальний за душпастирство емігрантів в архидієцезії Мілану. Він був другом також і українських емігрантів.

Результат пошуку зображень за запитом Джанкарло Квадрі

У 2001 році саме до о. Джанкарло звернулися в Мілані українські жінки із проханням допомогти заснувати в місті громади УГКЦ. «Я пригадую, як одного дня прийшли до мене дві українські жінки і сказали: “Отче, ми хочемо заснувати тут українську громаду”. Я не знав, з чого розпочати, – розповідав священник. – Треба було українського священника. Отож ми зателефонували до Риму. Але, незважаючи на всі мої зусилля, мені не вдалося знайти українського священника. Однак це вдалося тим жінкам…»

У фільмі «Церква в еміграції: Італія» Катерина Федів, одна із тих жінок, які старалися про заснування громади УГКЦ у Мілані, зазначає, що о. Джанкарло Квадрі особисто зустрічав на вокзалі о. Василя Поточняка, коли той приїхав відслужити першу Божественну Літургію. «На центральному вокзалі нас було шестеро – п’ятеро жінок і я. Тоді з 12-го перону, коли поїзд зупинився, зійшов о. Василь, весь благочестивий і тремтячий», – згадував той момент сам о. Джанкарло.

Окрім допомоги в заснуванні громади, священник був частим гостем на урочистих, особливо пасхальних богослужіннях греко-католиків у Мілані.

Як повідомляє VaticanNews, в Італії від коронавірусу Covid-19 відійшли у вічність вже понад 30 римо-католицьких священників, 16 із них у дієцезії Бергамо. Українська громада Святого священномученика Йосафата у Мілані на сьогодні, дотримуючись умов карантину, не збирається на спільні богослужіння, але продовжує духовно єднатися за посередництвом сучасних засобів комунікації.

Джерело: Інформаційний ресурс Української Греко-Католицької Церкви

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини