“Якщо у вас перший день карантину, то я можу поділитися своїм досвідом – я живу в цьому режимі уже другий місяць…” – українка, яка мешкає у В’єтнамі

“Якщо у вас перший день карантину, то я можу поділитися своїм досвідом – я живу в цьому режимі уже другий місяць…”

Про це на своїй сторінці у Facebook пише українка Natalia Vlasenko, яка зараз мешкає у В’єтнамі:

“…за цей час пережила емоційні хвилі від “о боже ми всі поmремо” і до “нарешті передивлюсь цей список фільмів і перечитаю ці всі книжки.” зараз вже не задаюсь питанням, коли це все закінчиться, а просто вчуся жити в нових умовах, коли при зустрічі друзі не поспішають обійматися чи тиснути руки, а на роботу я ходила востаннє в минулому році.

Україні можна навіть сказати тут пощастило. Є досвід інших країн успішний і не дуже, і напевно, це той випадок, коли попри любов до своїх шишок варто спробувати таки повчитися на чужих помилках.

У Вєтнамі за увесь час було виявлено 39 випадків, з них 16 вилікувано, поки ніхто не поmер. нагадаю, що у нас тут прямий кордон з Китаєм, і Корея зовсім поруч, і на карантині ми з кінця січня.

як вижити під час карантину. мій вєтнамський досвід:

– це буде більше, ніж тиждень. проведіть цей час з користю. коли оголосили тиждень карантину у Вєтнамі, я купила квитки до моря: чудово, канікули продовжились, – подумала я. Ні, я зовсім не шкодую, що так зробила, і якщо у вас є десь хата біля моря чи у вишневому садочку, то це і, правда, найкраще місце, аби перечекати. тут просто потрібно не втрапити в цю ментальну пастку, і думати, що наступного понеділка ви проснетися і короновірус зникне, і все запрацює, як і раніше.

– усвідомивши, що через тиждень не буде, як раніше: не панікуйте. не оновлюйте щогодинно статистку в телефоні скільки ж там захворіло від цієї зарази. не біжіть в супермаркет скуповувати продукти (жодного разу ще не були тут полиці пустими); не скуповуйте маски по спекулятивній ціні – вони нікого не врятують; не дзвоніть в поліцію, якщо ви почули, що ваш сусід кашлянув, може, то труби теплопостачання в період міжсезоння або березневі коти. або він просто кашлянув, що буває. все, що ви можете зробити, це мити руки якомога частіше. з милом. користуватися іншими очисниками для рук. не торкатися обличчя. по можлвості залишатися вдома. вимкнути телефон. зашторити вікна. і кохатися.

– накохавшись вдосталь, відкрийте штори, переконайтесь що світ і далі існує, люди ходять по своїх справах і ви теж можете, не відміняйте своє життя через цей проkлятий вірус, але памятайте, про чисті руки. і друзі вам вибачать, якщо ви будете трішки холоднішими з ними, без поцілунків в обидві щічки і обійм, особливо, якщо вони повернулись з відпустки нещодавно з Італії.

– якщо ж хтось таки повернувся з Італії. Чи Китаю. Чи неважливо звідки він підчепив цю бацилу, не біжіть до нього з вилами. не публікуйте його профіль та телефони всіх його родичів в інтернеті, не називайте словами, які б ви не хотіли почути в свою адресу, бо це могло б статися з кожним. це може статися з вами.

– загалом корновірус не вbиває, якщо ви не в групі ризику, або зовсім ігноруєте перебіг хвороби, його наслідки небезпечні більш економічно та психологінчо. він кардинально зруйнував мої плани на найближчий рік. але це хороший час, аби почисти все: квартиру, непрочитані повідомлення, непотрібні розсилки, гігабайти фотографій, плани в записнику, голову, і згадати те, що найважливіше в житті. бо те, що думалось, було важливим, зараз виявилось зовсім непотрібним.

– мене карантин залишив без роботи, з обмеженим бюджетом і неймовірною кількістю вільного часу. а такий букет, може звести з розуму. тому я повісила на видному місці перелік активностей, які можу робити вдома без особливих затрат. почала кілька курсів на курсері. стопку книжок, які треба прочитати. фільми, які треба подивитися. займаюсь інтенсивним воркаутом, коли зовсім сходжу з розуму. а якщо й це не допомагає – граю в настольні ігри. ще я тепер значно більше готую, ніж раніше, прекрасний спосіб відволіктися. раніше я переважно харчувалась в кафе-ресторанах.

якщо ви з корновірусом втрапите в подібну ситуацію, вимушену ізоляцію, чи вас як і мене спіткає дооовга неоплачувана відпустка – то подбайте, аби ваш вільний домашній час завжди був насичений приємними різноманітними активностями – від лежання в шавасані дивлячись в стелю до диких танців під улюблену музику.

і на закінчення – хороша новмна: Меркурій більше не ретроградний. все буде добре. або принаймні правильно…”

якщо у вас перший день карантину, то я можу поділитися своїм досвідом – я живу в цьому режимі уже другий місяць. за цей…

Gepostet von Natalia Vlasenko am Mittwoch, 11. März 2020

Алла Гунченко для Про Львів

Редакція може не поділяти тексти та(або) погляди авторів і не несе відповідальність за їхні матеріали. Також редакція не несе відповідальності за коментарі, які розміщені в соціальних мережах під інформаційними матеріалами редакції.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини