Сьогодні починається Великий піст: коли починається, що не можна їсти та заборонено робити

Великий піст – найголовніший і найсуворіший у церковному році. Він триває 48 днів і завершується напередодні Великодня.

Результат пошуку зображень за запитом великий піст

Великий піст – це найсуворіший і найбільш значимий піст у церковному календарі. Дата його початку залежить від головного свята богослужебного року – Великодня. Оскільки він щороку відзначається в різні числа, то й Великий піст не має фіксованої дати і кожного року може випадати на різні дні та навіть місяці.

Коли починається Великий піст у 2020 році

Великий піст починається рівно за сім тижнів до Великодня. Оскільки цього року православний Великдень припадає на 19 квітня, то Великий піст починається в понеділок, 2 березня, а закінчується в суботу, 18 квітня. Тобто, цей піст триває 48 днів.

Що можна та заборонено їсти у Великий піст

Великий піст встановлений на честь Самого Спасителя, а остання страсна седмиця цього 48-денного посту встановлена на згадку про останні дні земного життя, cтpaждання і сmерть Ісуса Христа. З особливою суворістю дотримується піст у першу і страсну седмиці.

Впродовж посту вірянам загалом рекомендовано утримуватися від їжі, що містить м’ясо, рибу, молоко та яйця. Виняток становлять лише маленькі діти, вагітні жінки, мандрівні подорожні та хворі.

У Чистий понеділок, перший день Великого посту, прийнято повне утримання від їжі.

В решту днів харчування має бути таким: понеділок, середа, п’ятниця – сухоїдіння (вода, хліб, фрукти, овочі, компоти); вівторок, четвер – можна варені страви без олії; субота, неділя – дозволена їжа з олією, а також трішки вuна.

Великий піст – найважливіший період для християн, під час якого люди перевіряють і виховують себе. Впродовж цього посту віряни не просто дотримуються харчових обмежень, головною його метою є покаяння та духовне очищення.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини