«Магічні» крокуси і де їх шукати

Міжсезоння – неймовірний час для мандрівок. У горах вже достатньо тепло, щоб йти у легкому одязі, але вершини ще вкриті снігом. Природа прокидається, і першими на полонинах з’являються крокуси. Яскраво-фіолетові квіти, що цвітуть лише короткий період ранньою весною.

Вона починається 1 березня, чи все не так просто?

Залежить яка була зима і яка погода. Зокрема, чи випаде в березні сніг. Наприклад, минулого року перед 8 березня випало багато снігу, і коли ми пішли в похід то весняні Карпати нічим не відрізнялися від зимових.

А ми збиралися їхати на Свидовець десь 20 травня. Я зайшов на веб-камери Драгобрату, глянути чи ще є сніг. І таааа… Сніг валив добрячий. Тож минулого року весна у високогір’ї почалася десь аж в червні. Це ми говоримо про ту весну, яка є вегетаційним періодом. Тобто коли все починає рости і цвісти.

Але звідки в березні беруться первоцвіти на ринках?

Це переважно рівнинні первоцвіти. Ті що ростуть в лісах біля міста, де тепліє набагато швидше. Найбільше підсніжників, білоцвітів. Але можуть траплятися також гірські крокуси.

Результат пошуку зображень за запитом крокусы в карпатах

Чим особливі крокуси?

Крокус – це ефемероїд. Тобто вид, особини якого живуть і цвітуть короткий період часу, перед тим, як активізуються інші види рослин, і поки у нього ще немає конкуренції за світло. Наприклад, підсніжники в лісі, також ростуть, перш ніж на деревах і кущах розпустяться листки. Така стратегія виду. Кожен вид займає якусь еволюційну нішу.

Чи можна поділити напрямки пошуку крокусів на гори і долини?

Так. Але крім того, гірські масиви можна розбити на високогірні і низькогірні. А ще на ті, які північніше і південніше. По часу цвітіння між ними буде різниця десь на два-три тижні. Наприклад, під польським і словацьким кордоном, там де Великий Березний, ближче до Ужгорода, крокуси будуть швидше. Тому що там тепліше, низькі хребти. Натомість на Свидовці, Чорногорі, Костричі – будуть на два-три тижні пізніше, за умов стабільної погоди. На Свидовці будуть найпізніше, бо це найвищий і найпівнічніший хребет, на якому часто хмари і сильний вітер.

Результат пошуку зображень за запитом крокусы в карпатах

Які є перевірені локації в Карпатах, де точно можна знайти крокуси?

Варто їхати на Костричу, Кукул і Скупову. Це хребти на яких крокуси цвітуть масово. Передовсім на південних схилах. Наприклад, щоб вийти на Кукул, можна поїздом Львів-Рахів їхати до Вороненки. Далі піднятися до полонини Григорівка, з якої гарний вид на Петрос, Говерлу. Потім через хребет, який йде одним масивом, можна спуститися до траси на Заросляк і потім на дорогу до Ворохти.

Щодо інших хребтів, то якщо це полонинський хребет (тобто є полонини, а не все заросле лісом) там також будуть крокуси, але їх буде не багато, кілька квіток. Можливо на окремих галявинах будуть на інших ні.

В Горганах крокуси також є, але треба дертися через цекоти, через греготи, потім буде одна полонинка, на ній трішки крокусів, а потім знов дертися по камінню. Тому туди, зазвичай, шукати крокусів ніхто не хоче їхати. В урочищі Пекло, там де витікає Бистриця Солотвинська, також цвітуть крокуси, але їх там не багато на маленькій полонині між каміннями гір накволо.

Ще в Колочаві крокуси цвітуть масово. Але це радше виняток, бо якщо ми говоримо про низовинні локації, то це переважно села, де ведеться господарська діяльність, землі розбиті під городи. В Колочаві унікальність в тому, що вони ростуть на території скансену, де їх охороняють. Водночас їх там ніхто не садив, бо це дикий вид.

Результат пошуку зображень за запитом крокусы в карпатах

Як довго триває період цвітіння?

Це дуже розтягнений період. Йде мова про період цвітіння популяції. Наприклад, перша особина популяції з’явилася в квітні, а остання може навіть десь в червні розцвісти. Але тривалість, за яку одна окрема квітка виросла, розквітла і зів’янула – це всього 3-4 дні. Просто в великих популяціях цього не помітно, тому що одні зів’яли, інші – розквітли.

Звісно, що краще їхати посередині цього періоду цвітіння. Наприклад, якщо перші квіти почнуть з’являтися 20 квітня, то варто їхати десь в першій половині травня.

Практика показує, що зазвичай всі їдуть в гори на травневі вихідні, і не завжди крокуси вже цвітуть. Зазвичай вони лише збираються цвісти. Такого, щоби в цей час крокуси вже відцвіли, це раз на 10 років може бути. Фактично наймасовіший період зазвичай припадає на середину травня.

Відомо, що крокуси занесені до Червоної Книги? Зокрема штраф за кожну зірвану квітку – 62 грн. Чому вид потребує охорони?

Так історично склалося. Зникають місця, де він може рости. Йдеться про відкриті полонини, на яких росте біловусник, або інші види, що не є високими. Полонини на яких випасають худобу. На жаль, такі полонини, зокрема на Свидовці і Чорногорі заростають чорницями. Відповідно полонина пропадає і крокус там не може пробитися через чагарник. Зменшується ареал розповсюдження виду.

Джерело: gorgany.com

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини