Перший нардеп піймався на кримінальному кнопкодавстві (відео)

На пленарному засіданні Верховної Ради в п’ятницю, 21 лютого, громадські активісти з руху “Чесно” впіймали ще одного кнопкодава.

Позафракційний мажоритарник із Закарпаття Владислав Поляк не просто приєднався до когорти колег, які “допомагають ближнім”, а й став першим парламентарем, який піймався після набрання чинності закону про криміналізацію неособистого голосування.

Поляк кнопкодавив під час голосування за поправки до проєкту закону щодо обігу земель сільськогосподарського призначення. Він “допоміг” колезі з депутатської групи “Довіра” Василю Петьовці. На табло голосування системи “Рада” видно, що “за” проголосували з обох місць, хоча Петьовки в сесійній залі не було.

Потім Владислава Поляка піймали ще двічі, зокрема під час електронної реєстрації на засідання: спершу він натиснув на кнопку на місці праворуч, потім – на своєму.

Закон про покарання кнопкодавів запрацював 16 січня 2020 року. Він запроваджує кримінальну відповідальність за умисне голосування парламентарем на пленарному засіданні Верховної Ради замість іншого народного депутата.

Кнопкодавство каратиметься штрафом від 3 тисяч до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У грошовому еквіваленті це становить від 51 000 до 85 000 гривень. У разі визнання нардепа винним, його достроково можуть позбавити мандата.

Документ має на меті забезпечити належне виконання народними депутатами України їхніх повноважень у частині обов’язку персонального голосування.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини