21 лютого – Міжнародний день рідної мови

Любімо свою рідну мову, оскільки з нею наше майбутнє і майбутнє України!

Міжнародний день рідної мови, прийнятий на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня – 17 листопада 1999 року в Парижі.

21 лютого оголошено ООН Міжнародним Днем рідної мови.

Історія свята має трагічний початок. Дату 21 лютого вибрано тому, що саме цього дня 1952 року загинули п’ятеро студентів, які брали участь у демонстрації за надання рідній їм бенгальській мові статусу державної в тодішньому Пакистані, частина якого пізніше стала незалежною державою Бангладеш.

Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського існування, це те, що живе в наших серцях, – наша сутність, первозміст нашого буття. Саме мова формує і визначає свідомість, творить людину, культуру, історію.

Сучасний німецький дослідник Г. Гарман наводить точну цифру мов на Землі – 6417, тільки 300 з них представлено більше 1 млн. носіїв; більше половини мають декілька тисяч носіїв, майже 2000 – менше однієї тисячі. Українську визнають рідною близько 50 млн. мешканців планети.

Українська мова – відноситься до слов’янських мов (східнослов’янської групи), що входять в індоєвропейську сім’ю мов. Писемність – на основі кирилиці. Формування мови можна віднести до XII-XIV століть. Українською мовою також говорять у Росії, Польщі (близько 1 500 000 чол.), Канаді, Словаччині (близько 100 000 чол.), Білорусі.

Джерело: ukr.media

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини