ПЦУ заперечує, що святий Валентин – покровитель закоханих

Пам’ять святого Валентина вшановують у Православній церкві України.

Але цей святий не є покровителем закоханих, написали на сторінці ПЦУ у Facebook, – пише Газета.юа.

Церква вшановує кількох святих з іменем Валентин. Цього разу мають на увазі Валентина (Італійського), який жив у місті Терні в ІІІ столітті. Православна церква вшановує його пам’ять, адже це було ще до розділення Церкви на Західну та Східну.

“Тому пам’ять святого Валентина відзначається і в католицькій, і в православній традиції, однак у різні дати: католики згадують його 14 лютого (однак не в загальному календарі, де цього дня вшановуються святі Кирило і Мефодій, а в “Римському мартирологу”, де вказані місцеві дні пам’яті); православні – 12 серпня”, – повідомили в дописі.

У ПЦУ кажуть, що свято, яке відзначають 14 лютого як День закоханих, насправді не відповідає фактам із реального життя святого Валентина. Згідно з легендою, “він вінчав закохані пари попри заборону жорстокого імператора Клавдія II”.

“Ця легенда містить значну помилку у хронології подій, адже за часів життя святого Валентина у III столітті взагалі ще не існувало особливого обряду церковного вінчання. Церква вважала законним той шлюб, що укладався відповідно до громадянських законів і який закріплювався християнами через спільне причастя та оголошення перед членами громади”, – зазначили в ПЦУ.

У ПЦУ схиляються до думки, що 496 року Папа Геласій канонізував святого Валентина 14 лютого й обрав для вшанування його пам’яті саме цей день, аби “витіснити язичницьке святкування, яке відзначалось у Римі в ті часи та супроводжувалось жертвоприношеннями на честь плідності та материнства”.

Щороку 14-го лютого у багатьох країнах світу відзначають «День святого Валентина», який присвячений «усім закоханим»….

Gepostet von Православна Церква України am Mittwoch, 12. Februar 2020

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини