“Сьогодні мені вперше стало соромно за те, що я розмовляю російською мовою…” – українка

Українка Галина Гуцол на своїй сторінці у Facebook розповіла про випадок, який трапився з нею 3 роки тому, і після якого вона пообіцяла викорінити із себе російську мову:

“Сьогодні Facebook нагадав мені що я написала рівно 3 роки тому. Я вирішила знову поширити цю публікацію, бо нині це дуже актуально. Ми знову чуємо розмови про захист російської мови, квоти на російськомовні ефіри на радіо і телебаченні, ДНРовці і ЛНРовці вже не терористи, а повстанці… Впевнена, що скоро знову почуємо про статус російської як другої національної, як тільки новий президент офіційно представить свою «нову» ригівську команду. То ж я знову підтримую ту позицію, яку озвучила 3 роки тому!

“Сьогодні мені вперше стало соромно за те, що я розмовляю російською мовою. На заправці підійшла до каси, там стояли двоє у камуфляжі – чоловік років 50-ти і зовсім молодий хлопець. Операторка заправки готувала їм хот-доги і винувато оглядалася зі словами: “Зараз-зараз, ще хвилиночку”, бо їх чекала машина, вони поспішали. Чи то додому “звідти”, чи то “туди”. У них були приємні обличчя, підтягнута статура, чистий, охайний військовий одяг і дуже тверезі очі. І тут я, за звичкою, російською мовою сказала: “8-я колонка. До полного включите, пожалуйста!” … Вони різко обернулися у мій бік і подивилися так, наче я у них вистрілила. Не пам’ятаю, щоб я коли-небуть почувалася так ніяково. І тут до мене дійшло – кожне наше слово, сказане мовою ворога, – це постріл їм у спину! У спину тих, хто стоїть, захищаючи наше спокійне життя, нашу можливість ось так спокійно заправити свою машину, з’їсти хот-дог і випити каву на будь-якій заправці, а потім так само спокійно доїхати додому. Я зрозуміла, що розмовляючи російською, ми зраджуємо їх!
Я клянусь, що віднині буду викорінювати з себе російську мову, хоч виросла в російськомовній родині і досі у сім’ї розмовляємо російською! Я клянусь, що буду розмовляти українською скрізь, де тільки можливо! Друзі, прошу вас зробити так само! Бо ми українці! Ми освічена нація і маємо знати багато мов, однак у своїй країні розмовляти рідною, солов’їною мовою! Прошу вашої підтримки і репосту!

Алла Гунченко для Україна Неймовірна

Редакція може не поділяти думку авторів. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини