День пам’яті Героїв Крут: як перші українські “кіборги” зупинили армію більшовиків

29 січня 1918 року відбувся бій під Крутами. Тоді 600 українських студентів не тільки зупинили чотиритисячну армію більшовиків, а й уповільнили приєднання України до “червоної” Росії.

Починаючи з 2004 року, Україна віддає шану першим “кіборгам” в День пам’яті Героїв Крут, передає OBOZREVATEL.

День пам'яті Героїв Крут: як перші українські

День пам’яті Героїв Крут

Вшановувати пам’ять Героїв Крут в Україні на державному рівні почали тільки в 2004 році. У 2006 році біля залізничної станції “Крути” було зведено меморіал пам’яті героям, а в 2012 році на Аскольдовій мoгилі встановили пам’ятний хрест Героям Крут.

Бій під Крутами Український інститут національної пам’яті порівнює з обороною Донецького аеропорту, а юнаків, що віддали свої життя за свободу молодої України, називає першими “кіборгами”.

Передумови бою під Крутами

Наприкінці грудня 1917 року більшовики відкрито виступили проти існування Української Народної Республіки. Для початку вони створили в Харкові ляльковий “український червоний уряд”, який оголосив війну УНР.

День пам'яті Героїв Крут: як перші українські

Пізніше, на підтримку “харківського уряду”, відправили війська з Москви, Пітера тощо. Варто зазначити, що вже тоді, понад сотню років тому, свою збройну агpecію Москва називала “громадянською війною”.

Бій під Крутами: коротко

Чотиритисячне більшовицьке угруповання сунуло на Київ, маючи на меті захопити українську столицю. Спершу сили УНР на деякий час зупинили ворога біля залізничної станції “Бахмач”, на Чернігівщині, але після кількох днів запеклих боїв вони відступили до станції “Крути”, на заздалегідь підготовлені позиції. Саме там 29 січня на них вийшли загони більшовиків.

Українські війська, які зайняли оборону під Крутами, налічували майже 300 бійців Студентського куреня, 250 – Першої Київської козацької школи і другої Київської української гімназії імені Кирило-Мефодіївського братства. Їм на допомогу прийшли також приблизно 80 місцевих добровольців, “вільних козаків”.

Сам бій тривав до пізнього вечора 29 січня. Українцями було відбито кілька атак, але втpaти були занадто великі. Командир УНР Аверкій Гончаренко віддав наказ – відступати до ешелону, який чекав за два кілометри від станції. Відступаючи, одна чота студентів у сутінках втратила орієнтир і повернулася на станцію “Крути”, уже зайняту червоноармійцями. Там їх було захоплено в полон. Червоний командир Єгор Попов, розлючений жaхливими втpaтами, яких зазнали більшовики від жменьки студентів, наказав пepeбити полонених.

Зі схоплених студентів більшовики спершу познyщaлися, а потім розcтpiляли. Один з захисників Крут перед розcтpiлом заспівав “Ще не вмерла Україна” – решта студентів підтримали спів та зaгинyли з українським гімном на вустах.

День пам'яті Героїв Крут: як перші українські

Хoвaти героїв більшовики заборонили. Однак після їх відступу тіла захисників Крут були пoxoвані, а пізніше наказом уряду УНР 28 Героїв Крут були перепoxoвані на Аскольдовій мoгилі в Києві. Коли радянська влада все ж прийшла в Україну, то зробила все можливе, щоб про бій під Крутами забули на довгі роки.

Наслідки бою під Крутами

Бій під Крутами зупинив наступ більшовицької армії на цілі чотири дні. Ба більше – це дало час для підписання Брест-Литовського мирного договору, внаслідок чого РРФСР визнала незалежність УНР та вивела війська з українських земель. В підсумку це на деякий час уповільнило подальше приєднання України до Радянського Союзу.

 

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини