Як змусити заклад прибрати рекламу російською мовою?

Із 16 січня набула чинності норма закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Відтепер вся реклама в Україні має бути українською мовою.

Трапляються випадки, коли власники не охоче змінюють вивіски з російської на українську мову. Як діяти в таких випадках, Gazeta.ua розповів активіст Ярослав Попович.

“Якщо рекламна вивіска в закладі російською, то насамперед слід звернутися до адміністратора чи керівника магазину. Повідомити йому, що, згідно з законом, вся реклама повинна бути українською мовою. Якщо в кутку споживача є книга відгуків та пропозицій, можна зробити запис у ній. Вся реклама російською є незаконною, тому її повинні негайно зняти. Скаргу мають розглянути протягом 30 днів і відписати заявнику”, – говорить він.

Якщо скарга не допомогла, потрібно з’ясувати, хто є власником. Це можна побачити на чеку, у кутку споживача або на вхідних дверях закладу.

“Щодо нього слід подати письмову скаргу до Держпродспоживслужби. Її управління є у всіх обласних центрах, але скаржитись слід до Києва, оскільки вони беруть дозвіл у Міністерстві економічного розвитку на перевірку закладу. Можна подати скаргу й через сайт служби. Зі столиці скеровують скаргу до територіальних органів для проведення перевірки. Тоді заклад штрафують”, – пояснює активіст.

Штрафи за таке порушення закону – до 10 неоподаткованих мінімумів громадян. Якщо штрафують повторно, то сума збільшується.

“Мовний омбудсмен почне працювати у червні, коли сформують його апарат. Тоді можна буде писати скарги на рекламу російською мовою і йому”, – додає Попович.

З липня 2022 року штрафи збільшать до 200-300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

До теми: Торговельна мережа Zara офіційно відмовилась обслуговувати українців українською мовою (фото)

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини