“Вчителі російськомовних шкіл пройдуть перепідготовку у зв’язку з переходом на українську мову викладання” – Новосад

Із вересня 2020 року в російськомовних школах перейдуть на викладання українською з п’ятого класу, водночас навчання в початковій школі відбуватиметься рідною мовою

Про це повідомила міністерка освіти і науки України Ганна Новосад в інтерв’ю  “Інтерфакс-Україна”.

“Нам нині насправді важливіше підготувати вчителів, щоб вони були готові викладати державною мовою і підтягнули свою термінологію. Для них ми робитимемо окремі курси підвищення кваліфікації, літню школу для того, щоб вони поліпшили свої знання мови”, – сказала Новосад.

На уточнювальне запитання, чи не буде у дітей, особливо в старших класах, проблем з вивченням предметів зі специфічною термінологією, через різкий перехід з російської на українську мову, міністерка зазначила, що буде певний адаптаційний період, а за результатами першого року можна подивитися, як це відбувається, і, можливо, відкоригувати навчальні програми.

“Ми нині готуємося до того, щоб із вересня школи, які вчилися російською, з п’ятого класу перейшли на вивчення предметів українською мовою. При цьому рідну мову та літературу викладатимуть російською. Плюс є можливість факультативів і позакласного навчання. А початкова школа залишається рідною мовою”, – додала Новосад.

За словами міністерки, для дітей, які навчаються російською мовою, вивчити українську і навчатися нею значно легше, ніж для дітей, які, наприклад, вчаться угорською мовою, оскільки російська та українська мови належать до однієї мовної групи і в російськомовному середовищі українська мова тією чи іншою мірою завжди наявна.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини