«Вода зі святої може стати духовним «миш‘яком» – священник розповів про правила поводження зі свяченою водою на Водохреща

У сучасних християн багато забобонів щодо свяченої води, а також – чимало хибних уявлень про купання на Водохреща у ополонці. Про це написав у своєму дописі у Facebook о. Тихон Сергій Кульбака. Він вивів 19 правил духовної безпеки для вірних на Йорданські свята.

“ПРАВИЛА ДУХОВНОЇ БЕЗПЕКИ ДЛЯ ВІРНИХ НА ЙОРДАНСЬКІ СВЯТА

Що потрібно знати – що можна робити, а чого треба було б уникати і не рекламувати на прийдешні свята.

– Вечірня свята вода (Агіасма), яка буде освячена 18 січня, нічим не відрізняється від тієї, яку будуть освячувати в саме свято Хрещення Господня 19 січня.

– Поради фірми ОБС (одна баба сказала), що вдома має обов’язково бути «Богоявленська» (вечірня) і «Йорданська» (денна) вода – марновірство і забобони.

– Від того, скільки крапель свяченої води зі священицького кропила потрапить в вашу посудину, «якість святості» не залежить.

– Священик не «бризкає» на вас і в вашу принесену воду, а окроплює її.

– Вода, де не відмовляється священича молитва (там, де не відправив Чин освячення священик), не освячується, тому в кранах, в колодязях, річках і водоймах навіть в Йорданську ніч вона залишається просто водою.

– Купатися на Водохреща здоровій і тілесно міцній людині, можна, але це далеко не обов’язково. У лікарнях і поліклініках і так нині черги з простудними захворюваннями.

– Вважати, що купання в ополонці гріхи «знімає», є лише додаток ще одного гріха до наявних.

– Якщо християнин має бажання зануритися в Йордань (водойму, де освятили воду), слід взяти на це благословення у священика і обов’язково порадитися зі своїм лікарем, щоб незабаром не служити молебень по вашому здоров’ї.

– Зберігати освячену воду потрібно в особливому місці, бажано там, де у вас ікони, і споживати «по ложечці», бажано натщесерце, при хворобі можна і частіше.

– Обливатися (обливати) у ванні при купанні святою водою, щоб одужати, не потрібно, а ось запивати святою водою призначені ліки дуже навіть корисно.

– Окроплювати худобу та іншу домашню живність, як то: котів, кішок, собак, папуг і акваріумних рибок не треба, навіть з урахуванням того, що у деяких святих такі приклади присутні. Тваринки можуть пережити стрес і образитися на вас.

– Носити чаклункам, «цілителям», екстрасенсам та іншим відьмам і відьмакам освячену воду для її «корекції», означає заперечувати існування Бога. Вода зі святої може стати для вас духовним “миш’яком”, і, може бути, дуже скоро вам знадобиться допомога священика з іншого, сумного приводу.

– Ворожити в йорданську ніч, заради забави, фольклору, традиції або від того, що «так наші предки робили» можна звичайно, але тільки в церкві після подібного блюзнірства перед Богом Вам робити нічого. Не можна поєднувати разом бісовщину і Христа.

– кропити свяченою водою житло можна і потрібно, а малювати на одвірках хрести – ваш особистий вибір.

– Вода йорданська (Агіасма) не псується ніколи не від того, що в ній “іони срібла з хреста потрапляють” (в переважній більшості наших храмів срібних хрестів немає), а від того, що вона освячена дією Святого Духа та священичою молитвою та благословенням.

– Абсолютне марновірство і посмішка лукавого, що не можна святу воду наливати «від себе», «через руку» або через лійку, або ставити пляшку зі святою водою на землю.

– Якщо хтось є не охрещений як годиться у церкві священиком, то вважати, що тебе “охрестили” після занурення в ополонку – не слід. Як був нехристь, так ним і залишився.

– Свята вода обов’язково втратить для тебе особисто свої властивості, якщо ти не віриш у Христа, і користуєшся нею, як черговим магічним засобом.

– Йорданська вода приносить духовне і тілесне здоров’я тільки по вірі вашій!”

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини