Львівська мерія хоче створити агломерацію з 20 сусідніми містами і селами

Міськрада просить врахувати концепцію «Великий Львів» під час формування нового адміністративно-територіального устрою.

Заступник міського голови з питань містобудування Любомир Зубач звернувся від імені міської ради Львова з офіційним листом до Верховної Ради, Кабінету міністрів та Львівської ОДА з пропозицією об’єднати Львів з 20 сусідніми населеними пунктами. Текст відповідного листа 13 січня опублікували на офіційному сайті Львівської міськради, – пише zaxid.net.

У листі, адресованому голові комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ВРУ Андрію Клочку, міністерці розвитку територій та громад України Альоні Бабак, а також в.о. голови ЛОДА Василю Лозинському йдеться про бажання Львова реалізувати містобудівну систему «Великий Львів», яка є частиною генерального плану міста та містить прогноз територіального розвитку міста, охоплюючи територію більше 20 приміських населених пунктів.

Таким чином Львів пропонують об’єднанати з такими населеними пунктами:

Громади, які перебувають в адміністративному підпорядкуванні Львівської міської ради: м. Винники, смт Брюховичі та смт Рудне;

Громади, які не брали участь в процесі об’єднання територіальних громад:

  • у напрямку Жовківського району: місто Дубляни, села Малі Підліски, Ситихів, Малехів, Великі Грибовичі, Збиранка, Малі Грибовичі, Гряда, Воля-Гомулецька, Зашків, Завадів, Зарудці;
  • у напрямку Яворівського району: села Бірки, Рокитне, Рясне-Руська, Підрясне, Паланки.
  • у напрямку Городоцького району: села Суховоля, Оброшине, Пришляки.
  • у напрямку Пустомитівського району: села Конопниця, Сокільники, Годовиця, Басівка, Лисиничі, Підбірці.

Громади, які уже є в складі ОТГ:

  • частина Солонківської об’єднаної територіальної громади: територія села Зубра від об’їзної дороги до житлового масиву Сихів;
  • Зимноводівська об’єднана територіальна громада: села Зимна Вода, Лапаївка, Холодновідка, Скнилів;
  • Мурованська об’єднана територіальна громада: села Муроване, Сороки-Львівські, Гамаліївка, Кам’янопіль, Ямпіль.




Лист Львівської міської ради до Кабміну, Верховної Ради та ЛОДА

У листі також зазначається, що найбільш дискусійним може стати останній блок громад, оскільки відповідні ОТГ фактично створені та працюють. Однак у міськраді Львова вважають, що існує достатньо вагомих підстав для приєднання до Львова Зимноводівської ОТГ, Мурованської ОТГ та частини Солонківської ОТГ.

«Зимноводівська ОТГ відрізала доступ Львівської міської ради до частини своєї території – смт Рудне. Тому приєднання вказаної ОТГ поверне цілісність території Львівської міськради, поверне доступ до смт Рудне і кільцевої дороги. У межах Мурованської сільської ОТГ опинилась територія ТЕЦ-2, водосховище ЛКП «Львівводоканал», що забезпечує надійність водопостачання міста, а також ділянка, на якій планується будівництво транспортної розв’язки…На території Солонківської ОТГ розташувалась частина житлового масиву Львова – Сихів… Більше того, на території ОТГ опинилась і проектована вулиця Вернадського, що повинна була з’єднати Сихів і вул. Стрийську та вул. Кн.Ольги, розвантаживши потік машин на перехресті вулиць Стрийська – Наукова. Зараз частина вулиці Вернадського є біля Львівського іподрому і частина на Сихові, а посередині – територія Солонківської ОТГ», – пояснюється у документі.

Таким чином Любомир Зубач від імені міськради просить голову комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ВРУ Андрія Клочка, міністерку розвитку територій та громад України Альони Бабак, а також в.о. голови ЛОДА Василя Лозинського розглянути та врахувати позицію міста Львова під час розробки проекту нового Перспективного плану формування територій громад Львівської області.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини