З чим готують вареники на Святвечір, та що символізує начинка

Існує така традиція — готувати вареники із передбаченнями у новому році. Хтось готує їх на старий Новий Рік, а хтось на Святий вечір 6 січня.

Результат пошуку зображень за запитом "вареники різдво"

У велику миску вареників кладуть декілька із “сюрпризом”, кожен з яких має різне значення. Який трапиться вам у тарілці — така доля і чекає в наступному році.

З якими сюрпризами готують вареники і що вони символізують?

Нитку кладуть до дороги. Вишню — до везіння. Горох — домашній затишок. Горіх — здоров’я. Гречка — добробут або гарні новини. Зерно — багатство. Родзинки — спокуса. Червоний перець — несподіванка, можливо неприємна. Рис — добробут в домі. Часник — до вигідного шлюбу. Хліб — весь рік буде хорошим. Сіль — символізує сльози. Цукор — солодке життя. Морква — нові знайомства. Сир — до нових друзів. Квасоля — поповнення в родині. Гудзик — обновка. Яблуко — винагорода за старання. Мак — до щастя. Існує безліч варіантів доповнень, які мають своє передбачення і в різних областях країни вони можуть різнитись між собою. Головне, попередити всіх за столом, що вареники не прості — аби, наприклад, гудзик не прогнозував зламаний зуб.

Пропонуємо вам також 2 простих рецепти тіста на вареники, що добре триматиме форму:
1. Пісне тісто: на 3 склянки борошна потрібна склянка охолодженої води і пів чайної ложки солі.
2. Звичайне тісто на яйцях: на 1 яйце потрібно 2 склянки борошна, неповна склянка води і дрібка солі.

А у вас вдома існує така традиція, класти вареники з передбаченнями? Якщо так, то з чим?

Автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини