“У 2020 році ще декілька церков визнають УПЦ, а РПЦ опиниться в ізоляції” – Порошенко

порошенко

Становлення Православної Церкви України – це подія, про яку покоління українців мріяли і молилися протягом століть.

Про це п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко сказав під час промови після літургії у Михайлівському Золотоверхому соборі з нагоди річниці об’єднавчого собору Православної Церкви України, передає Главком.

Порошенко зазначив, що об’єднавчий собор трьох гілок українського православ’я, який відбувся рівно рік тому, і отримання Томосу про автокефалію стали головною подією його життя.

«Коли рік тому ми почули цю звістку, то вся площа плакала від щастя. Запам’ятайте ці емоції. І під час собору в Софії, де я мав високу честь бути присутнім, мені здавалося, що там Пресвята Богородиця і Святий Дух разом з нами», – поділився спогадами Порошенко.

Петро Порошенко наголосив, що ПЦУ – лише на початку великого шляху. Перешкоди для становлення єдиної Православної церкви в Україні чиняться і всередині держави, і зовні. Але цей спротив не зупинить процесу визнання ПЦУ світовим православ’ям, який продовжиться у наступному році – переконаний п’ятий Президент.

«Всередині країни є перешкоди. Влада не може забезпечити виконання ухваленого закону про те, що інші церкви мають перейменуватись. Ті парафіяни, які добровільно переходять у ПЦУ, зазнають переслідувань і потребують нашого захисту. І за кордоном чинять спротив. Щойно оприлюднено, що колишній міністр оборони Греції робив вся для того, щоб Елладська церква не визнала ПЦУ. І Кремль вважає це державним завданням – руйнувати нашу церкву. Нічого в них не вийде», – наголосив Петро Порошенко.

«Церкву ми сприймаємо як духовний фундамент державності України. Без нашої церкви не може бути нашої держави. І в 2020-му році ще декілька церков визнають ПЦУ. І РПЦ, яка цьому перешкоджає, опиниться в ізоляції», – зазначив Петро Порошенко.

Петро Порошенко подякував Вселенському патріарху Варфоломею, українським ієрархам і всім небайдужим українцям.

«Наша українська церква відбулася і буде міцніти. І держава наша відбулася – і буде міцніти», – переконаний Порошенко.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини