Повне переосмислення простору або 10 особливостей оновленої площі Двірцевої у Львові

Тепер це не просто новий інфраструктурний об’єкт, але й місце для урбан-паломництва.
Фото: Юрій Тер-Арутюнян
ФОТО: ЮРІЙ ТЕР-АРУТЮНЯН

Площа Двірцева у Львові є найкращою вокзальною площею в Україні, вважає голова ГО «Зручне місто» Юрій Тер-Арутюнян та пояснює у десятьох пунктах, чому він так вважатиме, доки хтось не доведе протилежне.

1. Повне переосмислення простору

Уся площа розділена на дві функціональні частини: ліва частина – приватні авто та таксі, права – громадський транспорт. Дві частини розділяє пішохідна алея, яка вестиме від головного входу в вокзал уздовж всієї вул. Чернівецької аж до Городоцької. Більше не буде відчуття, що «люди і коні змішалися воєдино», адже кожен вид транспорту матиме своє визначене місце.

Крім того, транспорт, що перевозить найбільше людей – трамваї, тепер довозить пасажирів майже до самого входу. Одразу за трамваями – автобуси. Всі вони мають окремі зручні підвищені посадкові платформи.

2. Вільний простір перед входом

Зараз після виходу з центральних дверей вокзалу людина має вільний простір, який одночасно і дає вільно дихнути і пропонує вибір із щонайменше 4 варіанти:

  • Піти ліворуч на трамвай чи на автобус
  • Піти праворуч до авто чи таксі
  • Піти пішки алеєю до Городоцької
  • Присісти на лавочку і перепочити чи з’їсти печива

Також можна пройти трохи далі та випити кави чи перехопити у закладі харчування, тощо.

Вільний простір перед входом в будівлю вокзал також вкрай необхідний з міркувань безпеки, адже це дає змогу людям максимально швидко покинути будівлю вокзалу під час евакуації та розосередитись по площі не створюючи тисняву. Також менші скупчення людей на одному вузькому просторі та неможливість під’їзду до самого входу автівок можуть запобігти великій кількості жертв у разі теракту.

Раніше людина, яка вийшла з вокзалу, впиралась у таксі, хаотичну парковку, автобуси, які намагаються протиснутись, і авто, які їм цього зробити не давали. Тепер авто будуть трохи лівіше і смуги працюватимуть в режимі Kiss and ride – зупинився, вийшли люди, забрали валізи і пішли, водій поїхав далі. Хто вже забув як виглядав простір перед вокзалом до реконструкції, можете переглянути відео:

3. Безбар’єрність і доступність

На вже готовій частині площі ви не знайдете жодної перешкоди, жодного бордюра. Всі переходи і пішохідні зв’язки зроблені «в нуль», тобто спокійно можна везти валізу на коліщатах чи їхати на кріслі колісному. Для зручної посадки у трамваї та автобуси маломобільних груп населення влаштовано підвищені посадкові та висадкові платформи. Для незрячих та осіб з вадами зору всі пішохідні маршрути промарковані тактильною плиткою типу «поводир», а перед краєм платформ та перед входом на вокзал встановлено тактильну плитку типу «небезпека».

4. Озеленення

Зараз на площі вже висадили 45 нових дерев. Дерева обрали якісні, хороші. Вони вже досить великі і сформовані і вже навесні порадують нас зеленню. Також висадили багато кущів і передбачили місця для газонів.

Я не полінувався і порахував, скільки ж було дерев на правій частині площі раніше. Виявилось, що для прокладання нової колії зрізали два великих дерева і ще одне якесь маленьке. Кущів та травників ж на площі раніше не було взагалі.

5. Оновлена автостанція

Автостанція №8, або ж Автовокзал «Двірцевий» тепер працюватиме в трохи іншому форматі. Замість великої кількості приміських маршруток, тепер на площі залишаться лише міжнародні відправлення, а також туристичні напрямки на Трускавець і Моршин. Для них також спорудили окремі платформи і передбачили місця для відстоювання.

6. Продумане паркування

Замість формату, коли на площі все було запарковано хаотично, зараз планується для паркування використовувати величезний паркінг Укрзалізниці, який знаходиться на лівій, автомобільній частині площі. Також проект передбачає побудову підземного паркінгу на місці скверу. Зараз місто шукає способи профінансувати це дороге задоволення.

7. Цікавий дизайн

Погляньте-но, чого лише варті пристовбурові решітки! А ще є цікаві вуличні меблі – різні лавочки, де можна посидіти в очікуванні потяга. Павільйони на зупинках також мають свій особливий дизайн, розроблений спеціально для цієї площі. Є цікаві стовпці із вмонтованим підсвічуванням. Навіть решітки люків з комунікаціями зробили із родзинкою – на них є написи «Львів» різними мовами – англійською, німецькою, польською…

8. Площа змінює всіх навколо

Об’єкти, що розташовані на площі та поруч з нею починають також змінюватись. Наприклад, приміщення громадської вбиральні біля автовокзалу відремонтували і перефарбували в нейтральний сірий колір. Так само перефарбувався і старий кіоск, який взагалі мав бути знесений, але дуже сильно чіпляється за життя. Також є інформація про згоду керівництва автостанції перемалювати їх будівлю з «вирвиочного» жовто-червоного в більш нейтральний колір.

9. Люди раді змінам

Не обговорював у Львові нову Двірцеву певно хіба дуже лінивий. Але попри усю любов користувачів соцмереж до критики всього і всіх, більшість відгуків таки дуже позитивні. Подобається новий простір і тим, хто часто подорожує, і тим, хто просто вболіває за місто. Тим більше, ця площа так давно потребувала змін.

Площа однозначно приваблює, я бачив людей, які з задоволенням роблять селфі. А свої фото та відео репортажі з Двірцевої зробив уже кожен львівський фото та відеоблогер.

10. Позитивний імідж міста

Площа Двірцева – це не просто ще одна реконструкція. Це є візитівка міста, ворота у Львів та перші враження про нього. Багато міст вже висловили нам своє захоплення і підтримку, багато активістів та представників муніципалітетів вже планують поїздки до Львова, аби ознайомитись з новою площею і використаними тут підходами. Тепер це не просто новий інфраструктурний об’єкт, але й місце для урбан-паломництва.

Як виглядає все описане мною можна побачити на відео:

Фото автора

За матеріалами Твоє місто

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини