Харчування під час посту: кращі рецепти та поради

Настав час Різдвяного посту, який накладає обмеження на вживання продуктів рослинного походження. Тож якщо ви збираєтесь дотримуватись його у цьому році — слід правильно спланувати раціон. Це допоможе харчуватись різноманітно і повноцінно.

Поради, які слід врахувати:

1. До початку посту — починайте поступово змінювати склад продуктів у холодильнику. Різкі зміни — це стрес для вашого організму.

2. Коли піст почався — приберіть всі заборонені продукти аби не спокушати себе зайвий раз. А також враховуйте, що порції будь-якої їжі повинні бути скромними.

3. Потурбуйтесь про джерело корисних жирів — запасіться горіхами, купуйте у вихідні рибу, інколи включайте в раціон авокадо.

4. Не забувайте про білок. Його джерелом стануть бобові: квасоля, горох, нут, сочевиця. З них можна приготувати багато смачних і корисних страв.

5. Доповнювати страви можна різними соліннями: квашеною капустою, огірками, помідорами. Печеними овочами. Але не забувайте й про сирі овочі і фрукти, хоча б час від часу.

Рецепти пісних страв:

1. Млинці на сніданок. Яйце у таких млинцях може замінити банан.

Нам треба: 1 банан, 2ст.л борошна, по 0,5 ст.л цукру і крохмалю. По 0,5 ч.л. соди і кориці, 1 ст.л яблучного оцту та дрібка солі. Трохи рослинної олії для смаження (можна не додавати і смажити на сухій сковорідці). Ця порція розрахована на 1 легкий сніданок для однієї людини.

Як приготувати: Банан збити із крохмалем, сіллю і цукром. Додати до нього соду, погашену оцтом. Всипати усі інші інгредієнти та ретельно змішати.

Смажити на середньому вогні з обох боків — до утворення золотистої скоринки. Подавати можна із краплею меду, курагою або грецькими горіхами.

2. Горіхове молоко. Його можна наливати у каву, робити з ним каші чи пити на просто так.

Ідеально підходить для всіх цих цілей — фундук. Для 1 склянки такого молока потрібно: 1 склянка питної води та четвертинка склянки горіхів. Але зручніше буде готувати, як мінімум, 2 склянки.

Тож беремо: Блендер, сито або марлю, 2 склянки чистої води і пів склянки фундука.

Можна замочити фундук попередньо на декілька годин — так він буде м’якішим. Промити, залити у блендері водою та ретельно збити. Процідити через сито чи марлю.

Насичений напій готовий! Більше того — горіхи можна збити із водою повторно. Смак другої порції молока буде менш концентрованим, але його можна використати для того, щоб зварити вівсянку. А горіхову крихту, яка залишилась після фільтрації — радимо залишити для приготування печива чи хлібців.

3. Січеники з горху — давня українська страва, яка користувалась популярністю під час посту.

На порцію для родини із кількох осіб нам треба: 2 склянки гороху, 1 цибулина, по 4 ст.л манної крупи та сухарів для панірування. Чорний перець і сіль за смаком, а також невелика кількість рослинної олії для смаження. 2 ст.л перетертого насіння льону.

Як приготувати: Для початку — залиште постояти горох на ніч у воді. Потім промийте його та відваріть. Тим часом зваріть із манної крупи кашу. Готовий горох перетріть через сито (бо з просто скористайтесь сучасною технікою) та вмішайте у пюре манку.

Цибулю дрібно покришіть та підсмажте на олії до золотистої скоринки. Перетертий льон залийте невеликою кількістю окропу на 15 хв. Змішайте всі компоненти разом, посоліть та поперчіть і ще раз ретельно перетріть у однорідну масу.

Формуйте січеники руками, обваляйте у сухарях та смажте на сильному вогні з обох боків — до рум’яної скоринки.

4. Суп із сочевиці — гаряча та поживна страва, яку легко приготувати. Джерело білка для організму під час посту.

Нам треба: 1 склянка сочевиці, по 1 цибулині та морквині, 3 великих картоплі. Трішки рослинної олії та спеції за смаком: паприка, сіль і чорний перець, куркума, італійські трави сушені.

Склянку сочевиці заливаємо 2 склянками води (можна змінити пропорції) та доводимо до кипіння. Тим часом чистимо картоплю та ріжемо дрібними кубиками. Коли сочевиця закипить — зніміть з неї піну ложкою та додайте у каструлю картоплю.

Розігрійте на сильному вогні сковорідку, наріжте тонкими скибочками цибулю і моркву та смажте до золотої скоринки в рослинній олії. Далі також додайте до сочевиці.

В кінці додавайте всі спеції, щоб вони встигли проваритись 5-10 хвилин. Знімайте каструлю з вогню — коли сочевиця повністю розм’якне. Збийте суп блендером та дайте йому трохи постояти. Найкраще смакуватиме із підсмаженим гарбузовим насінням чи сухарями з чорного хліба.

5. Запечені овочі

Правильно запекти овочі, аби вони стали повноцінною стравою — справа не складна. Головне дотримуватись декількох важливих нюансів.

Наприклад, правильно поєднати овочі. Ми візьмемо: квітну капусту, моркву, картоплю, печериці.

Далі — нарізати і підготувати овочі так, щоб вони одночасно пропеклись. Капусту розберіть на суцвіття та залийте коропом на 20 хвилин. Картоплю помийте, але шкірку залиште. Розріжте її на четвертинки. Моркву почистіть і наріжте кружельцями, а гриби залиште цілими.

Наступний крок — замаринуйте овочі. Візьміть декілька ложок соняшникової олії, куркуму, паприку солодку, сіль та перець. Ідеально — якщо знайдете сванську сіль, але можна замінити її на карі. Змішайте весь овочевий набір у олії зі спеціями та дайте настоятись. Якраз можна вмикати плиту і розігрівати до 180 градусів.

Висипте овочі на широке деко, так, щоб між ними була відстань. Запікайте, поки картопля не покриється хрусткою скоринкою.

автор Вікторія Демидюк 

Джерело: vsviti.com.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини