Венеційська комісія критикує український мовний закон

Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” не дотримує балансу щодо збереження мовних прав національних меншин. До такого висновку дійшла Венеційська комісія, розглянувши український мовний закон.

Як повідомляє УНН, експерти комісії пропонують українській владі переглянути закон щодо мови та підготувати закон про меншини. Для цього рекомендують провести консультації з усіма зацікавленими сторонами, особливо з представниками національних меншин та корінних народів, а також виключити статтю, яка встановлює відповідальність за навмисне спотворення української мови в офіційних документах і текстах. Венеційська комісія пропонує переглянути квоти на зміст матеріалів українською мовою, встановлені для телерадіомовних компаній.

“З огляду на особливе місце російської мови в Україні, а також утиск української мови в минулому, Венеційська комісія повністю усвідомлює необхідність сприяння використанню української мови як державної мови”, – йдеться у доповіді комісії.

Водночас Венційка звертає увагу на те, що закон про меншини ще не підготовлений, хоча він повинен був бути розроблений одночасно з законом про державну мову для забезпечення необхідного балансу з самого початку.

Експерти Ради Європи закликають Україну підготувати закон про меншини і розглянути питання про відстрочку до набрання чинності цим законом реалізації положень Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Комісія рекомендує також продовжити перехідний період реалізації положень Закону “Про освіту” для всіх національних меншин і корінних народів, а не тільки для учнів, рідною мовою яких є мова ЄС.

Нагадаємо, 51,2% українців вважають неприйнятним внесення змін до Конституції України щодо надання російській мові статусу державної. Про це йдеться в загальнонаціональному опитуванні “Шляхи досягнення миру на Донбасі: суспільні настрої, очікування, перестороги” від Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва та Київського міжнародного інституту соціології.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини