Оперний театр у Львові: історія та факти, які ви, можливо, не знали

Оперний театр у Львові: історія та факти, які ви, можливо, не знали
Львівська Опера

Чому варто відвідати оперний театр у Львові? По-перше, тому що це красиво, та й споглядання прекрасного завжди надихає на добрі вчинки і дарує чудовий настрій.

Кожен корінний львів’янин знає, що головна пам’ятка міста – оперний театр імені Соломії Крушельницької. Втім, не всім відомі таємниці і загадки цього місця. Саме їх і належить дізнатися.

Оперний театр у Львові: історія та факти, які ви, можливо, не знали
Оперний театр у Львові © raskalov_vit

Зовні будівля прикрашена скульптурами «Слава» і «Перемога», а також фігурками «Життя», «Любов» і «Мистецтво». За задумом театр проектувався так, щоб усередині було максимально природне освітлення.

Оперний театр у Львові: історія та факти, які ви, можливо, не знали
© Facebook

До теми: Перлина у короні міста або легенди Львівської Опери

Всередині гостей зустрічає затишний дзеркальний хол з картинами і свічками, а далі вздовж коридору відкривається вид на залу. У центрі на стелі розташована люстра з дорогоцінних каменів з різними хитромудрими фігурками.

Оперний театр у Львові: історія та факти, які ви, можливо, не знали
Оперний театр у Львові © Facebook

А ось на другому поверсі збереглися предмети побуту та речі Франца Йосипа. Також тут знаходиться затишне кафе «Комарик».

Місцеві жителі стверджують, що львівська опера найкраща не лише в Україні, а й в усьому світі! Відомій пам’ятці вже більше 100 років, а якщо бути точними, то 117. Театр проектував Зигмунт Горголевський. А легенда львівської Опери з’явилася відразу після смерті архітектора.

В липні 1903 р. раптово помер через параліч аорти серця. Хоча за розповідями жителів, він наклав на себе руки, як тільки дізнався, що підземні води підтопили будівлю Опери і вона просідає.

Оперний театр у Львові: історія та факти, які ви, можливо, не знали
Оперний театр у Львові © Facebook

До теми: Що ще Ви не знали про Оперний театр у Львові?

А директором закладу був Павліковський, який віддався справі мистецтва до кінця всіх своїх грошей. В результаті він навіть продав свій улюблений особняк в Медиці, щоб вкласти гроші в чергову пишну постановку. Люди мистецтва, так чи інакше, схильні до самопожертви заради прекрасного, така їхня натура.

Романтичні трагедії

Ще одна відома людина наклала на себе руки в стінах театру в минулому столітті. Це був лікар-окуліст, який не зміг пережити нерозділене кохання до відомої актриси львівського оперного театру. А чоловік цієї самої актриси – Яніни Огінської-Шендерович застрелив її через ревнощі.

Не менш цікава легенда пов’язана з завісою «Парнас», якій також вже більше 100 років. Так, це одна з головних декорацій будь-якого театру. Але в львівському оперному до питання підійшли вкрай серйозно. Експертам найбільше сподобалися завіси в Мілані і Польщі, тому вирішили замовити за ідентичним зразком. Генріх Семирадський взявся за роботу і через чотири роки успішно завершив її.

У момент істини, коли завісу вже повісили, а театр треба було відкривати, з’ясувалося, що грошей за роботу майстра немає. Меценати і благодійні громадяни також відмовилися платити.

Семирадський виявився напрочуд гарною людиною і після довгих оглядин погодився не брати за роботу гроші. Він зрозумів, що його роботу краще, ніж ці люди не оцінить ніхто. Через два роки після цих подій майстер помер, а завіса досі продовжує радувати відвідувачів пишнотою і красою.

Не рідко у львівському оперному театрі і скульптури стають героями міфів і легенд. Одного разу предметом спору стала скульптура «Слава», розташована на фронтоні будівлі.

Оперний театр у Львові: історія та факти, які ви, можливо, не знали
Оперний театр у Львові © Роман Скрябін

До теми: 33 місця, які обов’язково потрібно відвідати у Львові

Так ось, професор медицини якось посперечався, що у скульптури не випадково такий кругленький живіт і що таке, мовляв, буває тільки в другому триместрі вагітності. Щоб виграти суперечку, професор звернувся до скульптора, який працював над монументом і попросив адресу дівчини, яка позувала для творця.

Як виявилося, у натурниці і правда була дитина. З’ясувавши число і рік народження малюка, він зрозумів, що скульптура дійсно «була вагітна».

Цікаві історичні та інші факти про театр
– «Оселю муз» зводили з 1892 року, а вже у 1900 році у ньому пройшли перші вистави.
– Для будівництва до конкурсу проектів запросили лише осіб «руської і польської національності», переможцем став архітектор Зигмунд Горголевський.
– У стилі будівлі проглядаються кращі риси європейського мистецтва: історизм (або еклектика), поєднання ренесансу і бароко.
– Фасади споруди наповнені скульптурою, а інтер’єр – розписами і ліпниною. Оздоблення вестибюлю і фойє не поступається розкішшю глядацькій залі.
– Алегоричні скульптури і живопис, мармур і позолота переповнюють помпезний Львівський оперний театр по вінця.
– Театр першим в Україні потрапив до престижної міжнародної асоціації “Opera Europa”.
– Високопрофесійний колектив збирає аншлаги на кращих сценах Німеччини, Польщі, Італії, Франції, Іспанії та інших країн світу.

Роздивитись та перейнятись: 6 причин відвідати театр
1. Must-see будівлі львівської опери – це постаті 8 муз на фасаді. Уважний турист може розгледіти сцену «Страждання і радощі життя» над ними.
2. Найкращі враження отримує той, хто спостерігає підняття і опускання завіси «Парнас» над сценою хоча б раз у житті.
3. Львівський національний академічний театр опери та балету ім. Соломії Крушельницької – локація Віденського балу у Львові.
4. Репертуар сцени доповнюють концертні програми і музичний салон.
5. Вражаюче багатство костюмів і декорацій супроводжує постановки на будь-який смак – опери “Кармен” та “Весілля Фігаро”, оперети “Весела вдова” та “Циганський барон”, балети “Лускунчик” та “Лебедине озеро”, для гурманів театрального мистецтва – концерти “Музика дзеркальної зали”.
6. Поруч із класичними сюжетами тут демонструють сучасні твори.

Як незвично провести час, оглядаючи Львівську оперу?
Віднедавна у місті пропонують побачити підземне русло Полтви – річки, що протікає під фундаментом львівського оперного театру. Сучасників уже не хвилює острах, що будівлю наповнить вода – вона надійно закута у бетон.
Спуск у канал – не для людей у смокінгах, що саме відвідали оперу. Вам слід належно підготуватись до прогулянки каналізацією – одягнути зручний одяг і взуття та налаштуватись на екстрим. Підсвітка «ув’язненої» річки створює мальовничі краєвиди. Побачити природні береги можна лише на світлинах, коли львівський оперний театр ще не існував.

Поради для…
…вдалих фото:
Селфі біля входу в оперний театр у Львові захопить лише рустований цоколь. Та якщо фотографувати від фонтану навпроти, можна вловити найголовніше:
– крилатих геніїв і Славу з бронзи;
– 3-метрові постаті Комедії і Трагедії з каменю;
– фронтон із рельєфною сценою із вапна.
…повноцінного огляду:
– пам’ятка розташована так, що добре оглядається з чотирьох боків. Відтак, усі її фасади – репрезентативні.
– цікаво дивитись на театр згори, зійшовши на терасу сусіднього ресторану.
…відвідувачів спектаклів:
– якщо ваші діти-школярі знайомі з театральним етикетом, з ними можна відвідати вечірню виставу. На ранкове дійство запрошують глядачів з дітьми від 4 років;
– квіти акторам тут не дарують особисто, а передають через адміністратора;
– загублений квиток не дублюють, а його вартість не компенсують. Будьте уважні!

Дивіться також:

За матеріалами: Львів. Місто натхнення, MD-UKRAINE

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини