«Чорну кам’яницю» Львова відреставрували і відкрили для відвідування

У Львівському історичному музеї відреставрували фасад та укріпили фундамент, а у внутрішньому дворику облаштували лапідарій.

Будівля з’явилася на площі Ринок майже 500 років тому і постійно зазнавала певних змін та оновлень. Тому цей будинок має у собі багато унікального поєднання стилів та елементів. «Чорною» будівлю почали називати у 19 столітті. Бо століттями на стіни будинку наносились свинцеві білила, які використовували у якості ґрунту для поліхромії. З часом вони під дією повітря і світла окислювались, і згодом кам’яниця стала чорною.

Чорну кам’яницю на площі Ринок, 4 відновили та урочисто відкрили. Грантовий проект за фінансової підтримки Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини розпочали 2016 року.

Історичний музей отримав 270 тисяч доларів гранту і за ці гроші відреставрували фасад, провели археологічні розкопки і знайшли фундамент готичного Львова, зробили гідроізоляцію і новий дах, укріпили фундамент, у внутрішньому дворику облаштували лапідарій.

Ремонт приміщень всередині кам’яниці здійснили виключно за рахунок коштів Львівського історичного музею.

“Три роки тому нам виділили кошти на реставрацію, до яких ми додали власні. Кам’яниця має свою історію, з 1920 тут розташовувався музей Львова. Пам’ятки в Україні потребують більшої уваги. Для їх утримання та відновлення треба більше коштів. Ми вдячні посольству США за допомогу. Перед нами була амбітна мета і ми її виконали” – розповів директор Львівського історичного музею Роман Чмелик.

Отримання гранту 2016 року – це була вже друга спроба виграти кошти на реставрацію цієї пам’ятки.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини