Сусіди Львова: 10 цікавих місць в 10 кілометрах від Львова

Чарівний Львів не випускає гостей зі своїх вузьких вуличок. Але вирватися варто: в околицях теж красиво.

Пустомити

Є старий жарт, що “Львів – найбільше село Пустомитівської району”, не позбавлений правди: територія цього району оточує місто майже з усіх боків. У скромному райцентрі запитаєте, як пройти до райадміністрації: вона розташована в палаці початку ХІХ століття. Леви перед входом з’явилися пізніше – в 1920-х роках. Навколо – залишки ландшафтного парку. У передмісті Лісневичі стоїть 200-річна дерев’яна церква Симеона Стовпника.

Як дістатися: по вул. Кульпарківській, яка в районі окружної дороги стає трасою Т1416.

Годовиця

Сюди варто поспішити: костел Всіх Святих (1751-1758 рр.), побудований відомим архітектором епохи бароко Бернардом Меретином, знаходиться в аварійному стані. А фрески XVIII століття, створені художником Ролінським, омиваються дощами і снігами – склепіння давно впали. Добре хоч історики встигли врятувати з храму прекрасні статуї роботи Йоганна-Георга Пінзеля – зараз вони експонуються в музеї скульптора у Львові. Святиня – один з кращих зразків барокової архітектури України і, безумовно, заслуговує кращої долі.

Як дістатися: по вул. Кульпарківській (Т1416) в напрямку Пустомитів, повз злітну смугу львівського аеропорту, в селі Малечковичі повернути праворуч. Можна також добиратися з боку селища Оброшине.

Старе Село

Замок – справжній, величезний! Так, в руїнах – такі реалії нашого часу і менталітету. Твердиня, зведена в XVI столітті князями Острозькими, років десять тому взяв в концесію український підприємець, плануючи влаштувати тут готель. Роки йшли, замок старів, роботи не починалися. Особливо фотогенічно руїни виглядають з пагорба по іншу від замка сторону залізниці. І, якщо вже ми в Старому Селі, варто оглянути ще й скромний костел по дорозі до замку і місцеву дерев’яну церкву Іоанна Хрестителя (1742 р.).

Як дістатися: з мікрорайону Сихів по трасі Н09, далі за вказівником направо. Біля повороту стоїть велика скульптура радянського солдата.

Винники

Місто-супутник відділений від Львова тільки лісом. Етимологія назви прозора, як хороше вино: тут розташовувалися княжі винні погреби. Найстаріша в Україні тютюнова фабрика (1778 р.) до своєї промислової кар’єри була укріплена монастирем ордену піарів (ні, це не тотемні предки PR-менеджери). Правда, від тих часів в комплексі практично нічого не залишилося. Бароковий костел Внебовзяття Пресвятої Богородиці, спроектований видатним архітектором Бернардом Меретином в 1738 році, був побудований спеціально під ікону Богоматері Ченстоховської, яка вважалася чудотворною. Помолитися до своєї годувальниці для свого немічного новонародженого сина приїжджала сама Шарлотта фон Мазох, мати Леопольда фон Захер-Мазоха. Так Гандзя з Винник вигодувала людину, чиї твори про сильну жінку і безвольного чоловіка згодом стали терміном “мазохізм”. Колізії ХХ століття призвели до того, що зараз в костелі зберігається тільки копія тієї ікони, а оригінал знаходиться в греко-католицькій церкві у Винниках. У ХІХ столітті Винники стали курортом, повітря якого допомагало пацієнтам з хворобами легень. Зараз в спеку платні піщані пляжі Винниківських озер теж повні відпочиваючих.

Як дістатися: по трасі Н02 в напрямку Золочева.

Чортові (Чотові) скелі

© karpaty.info

В 2 км на північний захід від Винників в лісі розташовані мальовничі скелі (401 м над рівнем моря). Тут найкраще відчутно, що Львів стоїть таки на Розточчі. Через ці зелені пагорби всі річки на південь від міста течуть в Чорне море, всі річки на північ – в Балтику, а самому Львову води майже не дістанеться. За легендою, колись давно розсипали чорти великі камені. Один з них впав у Винниківському лісі. Тому скелю у лісі назвали в народі Чортовою (Чортівською). Це одна з легенд і переказів того, як з’явилася назва найвищої місцевості в околицях Львова.

Як дістатися: пішки від зупинки біля білборда “Винниківське озеро” (в дерев’яних воротах біля зупинки). На машині в ці заповідні місця краще не їхати, але якщо дуже хочеться, зробити це можна з села Лисиничі: по вул. Незалежності, потім поганенька і дуже вузька грунтовка по лісі.

Чишки

До східної частини львівської об’їзної дороги скромненько підбираються болотисті Чишки, колись містечко, а сьогодні село Пустомитівського району Львівщини. Францисканський Миколаївський костел тут – з XV століття (правда, потім кілька разів перебудовувався). Зараз це і не костел, і не францисканський – церква віддана місцевим греко-католикам. Цікава не стільки сама будівля, скільки барельєфи на релігійну тематику біля нього.

Як дістатися: по Н02 на схід, на перетині з об’їзною (Е40) – знаками на Чоп, перший з’їзд ліворуч.

Оброшине

Сюди варто приїхати, щоб оглянути Інститут сільського господарства Карпатського регіону. Чи не хочете? Даремно. Заклад розташований в красивому палаці львівських архієпископів (XVIII ст.), В старому парку зі скульптурами. Побудований комплекс за проектом архітектора Юзефа Фонтана в 1730-х. Збереглися прикрашені скульптурами ворота в стилі рококо. Біля кремезної модерністської Дмитрівської церкви (1914 р.) вмирає невеличкий костел (1791 р.). Поспішайте побачити, поки зовсім не розвалився.

Як дістатися: по вул. Городоцькій до виїзду зі Львова (М11, траси Н13), далі ліворуч за вказівниками на Самбір та Ужгород. У самому селищі повернути ліворуч на вул. Грушевського (біля банерів “Аптека”), через два квартали – направо.

Дубляни

Варто лише придивитися до комплексу будівель колишньої вищої сільськогосподарської академії. Зараз тут Львівський національний аграрний університет, який з моменту свого відкриття в 1856 році свого призначення не поміняв. На початку ХХ століття вища сільськогосподарська школа доросла до звання Академії – саме в академії свого часу і навчався Степан Бандера. Ще можна оглянути кілька дерев’яних вілл в закопанському стилі і неоготичний храм успення пресвятої Богородиці УАПЦ, в минулому – костел (кінець ХІХ ст.). У ньому в радянські часи був університетський спортзал.

Як дістатися: по вул. Богдана Хмельницького на північ, далі по трасі М09, в селі Малехів – на трасі М06. В Дублянах – по вул. Володимира Великого.

Борщовичі

Цікаве село з кількома, може, не дуже старовинним, але симпатичними пам’ятками архітектури. Тут є і дерев’яна Троїцька церква (1923 р.), і старий шляхетський двір (зараз прості житлові будинки), і стрункий Благовіщенський костел (1898 р.), де зараз церква УГКЦ.

Як дістатися: по східній частині кільцевої дороги, з’їзд на схід, через села Ямпіль і Пикуловичі; маршрутка ходить № 121.

Кугаїв

Крихітна (лише 10м х 7м), стара від часу, але така мила церква в цьому селі – нечастий для нашого часу зразок того, як насправді має виглядати дерев’яний храм. Цей ще й по-справжньому старовинний – 1693 року.

Як дістатися: по трасі Е471 в напрямку Миколаєва, в селі Липники – поворот по знаку на Загір’я, при в’їзді в Загір’я повернути праворуч.

Фото з відкритих джерел

Джерело: Focus.ua, переклад Lviv1256.com

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини