Більше ніж половина українців проти надання російській мові статусу другої державної – опитування

56% респондентів не підтримують надання російській мові статусу другої державної в Україні, ідеться в результатах опитування Центру Разумкова.

Згідно з Конституцією, державною мовою в Україні є українська

Більше ніж половина українців не підтримує надання російській мові статусу другої державної в Україні як кроку для встановлення миру на Донбасі. Про це свідчать результати опитування Центру Разумкова, опубліковані 11 жовтня, – пише Гордон.

56% респондентів не підтримують такої пропозиції, 29,5% – підтримують, 14,4% – вагалися з відповіддю.

Опитування проводили з 4-го до 9 жовтня 2019 року, було опитано 2015 повнолітніх громадян по всій Україні, окрім тимчасово окупованих територій Донбасу й анексованого Криму. Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Згідно зі ст. 10 Конституції України, державною мовою у країні є українська.

“Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України. Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування”, – ідеться в Основному законі.

25 квітня 2019 року Верховна Рада України ухвалила у другому читанні й у цілому законопроєкт про забезпечення функціонування української мови як державної. 15 травня закон підписав президент. 16 липня він набув чинності.

Закон декларує, що українська – єдина державна мова в Україні. Цей статус передбачає обов’язковість використання української мови в усій країні в органах державної влади та місцевого самоврядування, а також у публічних сферах суспільного життя. Окремі положення закону набуватимуть чинності аж до 2024 року.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини