“Формула українського миру”: Порошенко запропонував 7 вимог для перемовин по Донбасу

П’ятий президент України Петро Порошенко запропонував 7 пунктів для відстоювання позицій України під час перемовин щодо врегулювання на Донбасі.

Про це Порошенко заявив у відеозверненні, передає Еспресо.

“З відходом на міфічні позиції 2016 року ми втрачаємо близько 30 населених пунктів і низку ключових висот. Там за кожний метр заплачено життям українських героїв. Тепер військових готують до того, щоб вийти з облаштованих позицій у чисте поле. Це – наслідки розведення військ за так званою “формулою Штайнмаєра”.
Проукраїнськи налаштовані місцеві жителі – теж в шоці. Вони бояться розправи.

Влада має сказати суспільству правду хоча б через півроку після президентських виборів. Простих рішень – нема. Завершити все швидко – неможливо. Я сам колись мусив це визнати.

Пропоную сім кроків, які варто зараз зробити, щоб уникнути російської пастки.

1. Наполягати на принципах «спершу – безпека», «нічого не погоджено, поки все не погоджено» і «тільки через безпеку до виборів».
2. Сумнозвісна «формула Штайнмаєра», раз вже на неї погодилася влада, має розглядатися лише як складова «дорожньої карти» виконання Мінських домовленостей. Включно з виведенням російських військових, техніки та зброї, роззброєнням незаконних мілітарних формувань, переходом українсько-російського кордону під наш контроль.
3. Відведення – лише за умови сталого і всеохоплюючого припинення вогню. Лінія розмежування зафіксована у Мінську 19 вересня 2014 року. Росія та бойовики мають повернути дві з половиною тисячі кілометрів, це пряма вимога Мінська.
4. Моніторингова місія ОБСЄ має отримати безперешкодний і повний доступ до всієї окупованої території та встановити постійний контроль над неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону.
5. Слід створити підгрупу з питань кордону в рамках Тимчасової контактної групи у Мінську.
6. Наполягати на розгортанні багатонаціональних миротворчих сил ООН на всій території окупованого Донбасу.
7. На території ОРДЛО має бути відновлено оподаткування в рамках правового поля України, а також фінансова і банківська системи, повернута українська власність. Лише це дасть підстави і можливість повною мірою відновити соціальне забезпечення регіону.”

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини