День учителя: дата, історія і цікаві факти

Традиційно в першу неділю жовтня ми відзначаємо свято День вчителя.

Картинки по запросу день вчителя

Отже цьогоріч працівники освіти відзначають своє професійне свято в неділю, 7 жовтня.

Примітно, що День вчителя – завжди вихідний, а тому школярі і студенти поспішають оформити свої привітання з Днем вчителя в навчальних закладах для улюблених педагогів напередодні, в п’ятницю, 5 жовтня.

День вчителя: трохи історії

День вчителя 2016

В Україні День вчителя, який офіційно називається День працівників освіти, щорічно святкується в першу неділю жовтня, згідно з Указом президента України від 11 вересня 1994 року.

Спершу День вчителя почали відзначати в СРСР з 1965 року. Пізніше, в 1994 році, за рекомендацією ЮНЕСКО це професійне свято працівників освіти отримало статус міжнародного і почало відзначатися 5 жовтня.

На сьогоднішній день свято вчителів відзначають майже у 100 країнах по всьому світу. Крім того, Всесвітній день вчителів входить до системи всесвітніх і міжнародних днів ООН.

День вчителя: цікаві факти про професію педагога і про школу

День вчителя 2016

  • Учитель – одна з найдавніших професій. Перші школи з’явилися в країнах Стародавнього Сходу (Китай, Індія, Вавилон, Ассирія) в IV-V тисячолітті до н. е.
  • А ось в Стародавній Греції педагогами (від “водіння дітей”) були раби, нездатні до фізичної праці, які водили дітей своїх панів до школи і забирали їх назад додому.
  • Калькулятор у перекладі з латинської означає “лічильник, рахівник”. Саме калькуляторами називали вчителів арифметики стародавні греки.
  • Завдання вчителя – знайти розумний баланс між вихованням у дитині загальнолюдських якостей і подачею необхідних знань, умінь і навичок. Адже можна наділити людину знаннями, але погано її виховати, і тоді весь цей досвід буде застосований у згубних і злих цілях.
  • У День вчителя святкують не тільки вчителі, а й школярі, тому що він збігається з іншою подією – Днем самоврядування в школах, коли один раз у навчальному році учням дозволяється побути викладачами. Цього дня відмінники проводять уроки в класах на правах справжнього вчителя.
  • У багатьох школах для кращого “розуміння матеріалу” застосовувалися тілесні покарання учнів. У деяких країнах биття дітей не було заборонено навіть у XX столітті. Наприклад, в Данії дітей пороли до 1967 року, в Німеччині – до 1983-го, в Великобританії – до 1987 року. А в деяких країнах така практика застосовується й досі.
  • Термін “школа” походить від грецького слова “сколе”, що означає ніяк не роботу а дозвілля.
  • У понад 40 країнах світу навчальний рік розпочинається 1 січня, в 16 країнах – у березні. А ось переважна більшість країн, понад 120, починають вчитися 1 вересня.
  • У Чехії найвищою шкільної оцінкою вважається “1”, а найнижчою – “5”. У Франції взагалі 20 бальна система оцінок. А в США для оцінювання учнів використовуються літери
Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини