Закупили російські азбуки: як в українській школі спалахнув скандал через абетки

На Івано-Франківщині розгорається ще один мовний скандал. У 26 шкіл Богородчанського районі для НУШ закупили російські абетки. Крім цього, першокласникам купили віяла, гру “Монополія” і купу китайських іграшок за завищеними цінами.

Російську абетку у школі села Пороги Богородчанського району виявила депутат Івано-Франківської обласної ради Марія Рудик,  – пише OBOZREVATEL.

Першокласникам Франківщини за бюджетні гроші купили російський алфавіт

“Я приїхала до школи, бо там протікає дах. Треба було вирішити питання з ремонтом. Поки директор із майстром робили заміри, пройшлася по класах. Я здивувалася, що у класах стоять старі парти, за якими ще я вчилася, старі шафи з відламаними дверцятами. Таке враження, що про НУШ тут і не чули. Почала цікавитися у директорів шкіл, вчителів – а що вам закупили для НУШ? і тут з’ясувалося, що їм привезли російську абетку!”, – обурюється Марія Рудик.

Так виглядають класи у школах району

Російська абетка

Вчителі самі були розгублені через такі закупівлі. Також серед нових методичних матеріалів для першокласників виявилися віяла.

Першокласникам купили навіть "Монополію"

“Навіщо дітям у класі віяло? Губна гармошка? Або гра “Монополія”? Я тут же подивилася, за якими цінами все це закуплено і порівняла з цінами у наших магазинах. “Монополія” у нас коштує 98 грн, а управління освіти райадміністрації купило його за 185 грн. Вони купили для чогось мольберти дітям, які перевертаються, і вчителі не хочуть їх використовувати. Так у нас у магазині такий мольберт коштує 195 грн, а вони закупили по 400 грн. А вчителі кажуть, що їм не мольберти потрібні, а сучасні дошки, яких у районі немає. Навіть віяла купили майже втричі дорожче – за 30 грн, коли вони продаються по 12. Багато китайських іграшок для чогось привезли”, – доповнює Марія Рудик.
Мольберти постійно падають

Тепер розбираються у прокуратурі

Після того, як стало відомо про дивні закупівлі управління освіти адміністрації Богородчанського району, місцеві депутати провели засідання комісії. З’ясувалося, що і в інших закупівлях для шкіл цього управління освіти ціни були явно завищені часом удвічі.
Закупівлі проводили за високими цінами

Всі документи про порушення тепер передані в обласну прокуратуру і поліцію.

Щоправда, начальниця районного управління освіти Оксана Савчук наступного ж дня після засідання перевелася на роботу в департамент освіти Івано-Франківської області, де відповідати за НУШ. Хоча директора цього департаменту про скандал із закупівлями російських абеток і завищеними цінами було повідомлено, як і главу області.
Депутат порівняла ціни у магазині з цінами закупівель

“Це всього лише технічна помилка постачальника, тут нема про що навіть говорити”, – сказав   начальник обласного департаменту освіти Віктор Симакович.

На запитання, чи знав він про скандал із закупівлями до прийому на роботу Оксани Савчук, чиновник заявив: “У нас в Україні є презумпція невинуватості. Ось нехай суд доведе, а все інше це ваші журналістські бульбашки. У мене більше немає часу з вами розмовляти”, – сказав Симакович.

У Богородчанській районній адміністрації в ситуації розбираються. “Ми зараз розбираємося з усім цим, з’ясовуємо ситуацію. Всі матеріали передали у прокуратуру, поліцію, куди тільки можна”, – повідомив  перший заступник РДА Іван Загірняк.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини