“Дискотеки дотримуються”. Бахмацький район Чернігівщини заборонив російськомовний продукт

У Бахмацькому районі Чернігівської області успішно виконується нещодавно ухвалене рішення районної та міської ради Бахмача “Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Бахмацького району”.

Про це “Новинарні” повідомив депутат Бахмацької райради Володимир Брюховецький – голова фракції ВО “Свобода” та керівник ГО “Братство АТО”.

Рішення про заборону пісень, фільмів тощо російською мовою в Бахмацькому районі ухвалили 30 серпня. “За” проголосував 21 депутат, утрималися – 3, проти – 0.

Аналогічне рішення міська рада прийняла 22 серпня.

Рішення райради проголошує “мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту в будь-яких формах” під час проведення заходів підприємствами, установами та організаціямидержавної та комунальної власності на території Бахмацького району до моменту повного припинення окупації території України.
При цьому районна рада рекомендувала дотримуватись цього мораторію й організаціям інших форм власності.

Рішення ухвалене з метою уникнення ескалації напруги в суспільстві та недопущення розпалювання міжнаціональної ворожнечі; задля захисту українського інформаційного простору від гібридних впливів держави-агресора та подолання наслідків тривалої мовної русифікації; керуючись зверненням Верховної Ради України від 27.01.15до ООН, Європарламенту, ПАРЄ, ПА НАТО, ПА ОБСЄ, ПА ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором.

Крім того, бахмацькі депутати керувалися постановою Верховного Суду України від 15 серпня 2019 року у справі №1340/4630/18 за рішенням Львівської обласної ради від 18 вересня 2018 року “Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту” і п. 2 ст. 43 Закону “Про місцеве самоврядування в Україні”.

Як розповів “Новинарні” Володимир Брюховецький, рішення в місті Бахмач прийняте з ініціативи фракцій ВО “Свобода” і вже виконується в усіх установах державної й комунальної форм власності.

“Так, рішення виконується. Райдержадміністрація активно включається у виконання рішення сесії. Є невдоволені, але багато людей і підтримують“, – сказав депутат.

За його словами, від часу ухвалення рішення в райцентрі відбулося кілька заході, порушень не було.

“З дискотек теж прибрали російську музику”, – додав Брюховецький.

Зараз розсилаються листи до місцевих рад у районі, аби було забезпечене виконання рішення на рівні кожного населеного пункту.

Бахмацький депутат додав, що можливість прийняття подібних мораторіїв у прикордонній області розглядається і в інших районах, де є місцеві депутати від “Свободи”.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини