“Слуги народу” планують позбавити український кінематограф дотацій з бюджету – Княжицький

Представники монобільшості планують позбавити українського кіно виробника можливості отримувати відшкодування кваліфікаційних витрат, тобто компенсацій з державного бюджету, і надати таку можливість іноземним виробникам.

Про це після засідання комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики написав на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук народний депутат фракції “Європейська Солідарність” Микола Княжицький, передає Прямий.

“Сьогодні на засіданні Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики “Слуги народу” проголосували за виключення з переліку суб’єктів, які отримують державну підтримку у вигляді повернення кваліфікованих витрат українців. Держава, на їхню думку має підтримувати іноземних продюсерів, а не українських.

Очевидно, це суперечить Конституції, логіці, міжнародній практиці і громадянським почуттям. Вдячний тим, хто не голосував за таке антиукраїнське рішення і тим членам правлячої партії, хто голосував за цей абсурд, але у виступах висловлював сумніви у його обґрунтованості”, – наголосив Микола Княжицький.

Фактично, даний законопроєкт протирічить нормі Конституції щодо рівних прав та протидії дискримінації за будь-якою ознакою. А також закону “Про державну підтримку кінематографії в Україні” щодо підтримки національного виробника кінопродукції. Він створює передумови сповільнення тенденції розвитку українських фільмів. З часом це може призвести до повної втрати їх конкурентоздатності, адже іноземні компанії отримуватимуть компенсації з українського бюджету.

Парламентар закликав монобільшість не здійснювати кроки, які негативно впливають на державність, і розбудову української національної ідентичності.

Представники “Європейської Солідарності” подали альтернативний законопроєкт з метою захисту українського кінематографа. Але правляча партія, більшістю в комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики, ухвалила рішення про необхідність підтримати проект закону, що захищає іноземні компанії замість українських.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини