“Із розваг – радіо” – колишній бранець Кремля Гриб про “життя” в Росії

Бранця Кремля Павла Гриба доправили до СІЗО “Лефортово” 16 серпня. Тоді він і почав підозрювати: його скоро звільнять.

“Весь час знав, що обмін відбудеться. Не на всі 100%, але жодних причин, того щоб це не відбудеться не було. Два роки і два тижні чекав його. Готувався до етапу у колонію, а замість цього потрапив у Москву, у СІЗО №2”, – каже Гриб. Про це пише Газета.юа.

Його завели у невеличке приміщення з високою стелею, де чекав заступник начальника виправного закладу. Чоловік запитав у хлопця, чи хоче той додому і запропонував написати прохання про помилування. Політв’язень відповів, що додому хоче, але нічого писати чи підписувати не буде.

“Закинули в “хату”, переодягнутися не дали, мила не дали. Камера була на одного. Українця до українця не поселять. Із розваг – тільки радіо. Я два роки не міг зрозуміти, як його вмикати, тисну на кнопку, а треба було повертати гучність. Книжку наступного дня дали, фантастику “Метро 2033”, – додає Павло.

Мені до цього давали хліб, який можна було закинути до стелі і він там прилипав

У “Лефортово” було дещо краще, аніж в інших СІЗО, де його утримували.

“У “Лефортово” давали хліб нормальної якості. Для порівняння, мені до цього давали хліб, який можна було закинути до стелі і він там прилипав. Щось середнє між хлібом і тістом”, – каже бранець Кремля.

Після переведення до “Лефортово” минуло три тижні. Гриб каже, його розбудили вночі і сказали: “Речі збирай”.

“Дали документи, гроші. Повели. Чую в іншому крилі люди перекрикуються: “Слава Україні”. Відкриваються двері. Йдуть у формі, потім у чорному за прапором ФСБ. Хтось з них жартує: “О, зоною пахне”. Думаю: Зараз буде побиття ув’язнених. Потім зрозумів, що йдуть за нами. Нас було 35, їх понад сорок, – розповів про свій останній день у “Лефортово” Гриб.

Далі – був автобус, потім літак. Гриб підтвердив слова Сущенка: в аеропорт бранців, проїжджали Кремль.

“Коли мене повели в автобус, там вже був Сенцов. Я зайшов, крикнув: “Слава Україні”, всі відповіли. Конвою було байдуже”, – додав Гриб.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини