Радіаційною хмарою з РФ накрило частину України

На опублікованій мапі чітко видно, як радіоактивний шлейф з Росії проходить територією України. Про це пише ТСН.

В Організації договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ) опублікували анімовану карту з вірогідним розльотом радіонуклідів після вибуху ракети на полігоні під Северодвінськом у Росії.

Карту поширення радіаційного шлейфу у своєму Twitter оприлюднив голова організації Лассина Зербо. На ній чітко видно рух хмари – 15 серпня вона зачепила Крим і більшу частину Південно-Східної України, місцями – Центральну частину країни.

Потім продовжила рух аж до Чернівецької області. Трохи зачепила і Київську область. Над територією України хмара “літала” від 15 до 18 серпня включно. Спостереження, показані на мапі, велися від 8 серпня.

Зербо в коментарі The Wall Street Journal також зазначив, що дві станції моніторингу, що діють в РФ в рамках Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань, перестали передавати сигнал після вибуху ракети під Северодвінськом.

Йдеться про станції в Кірові і Дубні, які є найближчими до місця вибуху. Вони перестали передавати сигнал через два дні після НП. За словами Зербо, російська сторона пояснила це “проблемами з мережею і зв’язком”.

Нагадаємо, 8 серпня на території полігону в Архангельській області Росії прогримів вибух, в результаті події загинули щонайменше п’ять осіб, а незабаром в регіоні помітили підвищений радіоактивний фон. 10 серпня в “Росатомі” повідомили, що вибухнула реактивна рухова установка, і згодом визнали, що трагедія сталася під час випробування нового “спецвиробу”.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини