ОУНівка зі Львова відсвяткувала свій 101-й рік народження

Ірина Михайлівна живе у Львові сама категорично відмовляється переїжджати до доньок, хоча ті й просять, натякаючи на поважний вік.

“Відчуваю себе немолодою лише останні півроку”, – каже жінка

“Енергії моєї бабусі позаздрить будь-яка молода людина”, – каже “Експресу” онук Святослав Літинський. – Вона не засиджується вдома, постійно бігає на зустрічі, за кордон їздить. Пригадую, торік бабці треба було поновити закордонний паспорт, то вона нікому не сказала, сама пішла у відповідну установу та оформила документ. Буває, її можна побачити за роботою з газонокосаркою. Кохається у квітах; до речі, на свято нам категорично заборонила приносити букети з живих квітів. Подарунків теж ніколи не замовляє. Та ми вирішили подарувати бабуні квиток в оперний театр, аби подивилась виставу та отримала позитивні емоції”.

В Ірини Шуль двоє доньок, четверо внуків та шестеро правнуків.

Народилась пані Ірина у селі Вовче, що в передмісті Перемишля. Спершу навчалась в українській гімназії імені Маркіяна Шашкевича, згодом в Академії закордонної торгівлі у Львові. У 1942-1944 роках вона співпрацювала із ОУН-УПА, займалась поширенням бофонів. За цей зв’язок у січні 1944-го потрапила до концтабору Равенсбрюк, згодом до його філії Флосенбург.

“Бабця втекла додому з поїзда, який їхав з концтабору, але операція Вісла позбавила її домівки – родину насильно вивезли до Львова, жити довелось у будинку з вікнами без скла, – додає онук. – У цей час вона зустріла хлопця, який колись давав їй бофони – Івана Швака (Шуля). Згодом пара побралась – разом прожили 64 роки!

Бабуся запевняє, що немає ніякого секрету довголіття. Але я знаю, він у русі. Бо ж бабця ніколи не могла на місці всидіти, все бралась до роботи, та й спорт завжди любила, і досі старається робити руханку”.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини