Владика Борис Гудзяк офіційно очолив Філадельфійську митрополію УГКЦ (фото)

4 червня, у катедрі Непорочного зачаття у Філадельфії відбулась офіційна церемонія інтронізації нового архиєпископа митрополита Філадельфійського УГКЦ Бориса Ґудзяка.

Про це повідомляє РІСУ.

Участь у церемонії взяли 50 єпископів зі Східних Католицьких, Римо-Католицької та Української Католицької Церков, понад сотні священиків та членів монаших чинів. Глава УГКЦ Патріарх Святослав та Апостольський Нунцій в США Крістофер П’єр очолили Літургію з чином інтронізації. Владика Борис став сьомим архиєпископом і митрополитом Філадельфійської митрополії УГКЦ.

«Папа високо оцінює ваш вчений ступінь і відданість служінню УГКЦ. Ваше знання історії та ваша присвята служінню дає нам впевненість, що Ви провадитимете Церкву шляхом примирення і порозуміння», – ідеться в декреті про призначення Бориса Ґудзяка.

«Ви маєте навчити людей віри в Бога, вилікувати від рани невірства. Переорієнтуйте людей з різних культур та середовищ у напрямку до Бога, навчіть їх бути собою. Поверніть нашу Церкву у США в серце української громади, наверніть живого Бога в серце сучасної людини. Очікуємо оновлення нашої Церкви в США, осучаснення наших церковних структур, відродження місійності Церкви, віднайдіть усіх тих, хто потребує Церкви. Очікуємо сопричастя з нашою Церквою-матір’ю в Україні і світі», – звернувся до Бориса Ґудзяка Блаженніший Святослав.

Нагадаємо, офіційний Ватикан 18 лютого оголосив, що Папа Франциск призначив владику Бориса Ґудзяка архиєпископом-митрополитом Філадельфійським УГКЦ в США, перенісши його з Паризької єпархії святого Володимира Великого.

Довідка

Владика Борис Ґудзяк народився 24 листопада 1960 р. в Сиракузах, в родині емігрантів з України. 1980 року отримав Бакалаврат з філософії та біології Університету в Сиракузах.  1983 року – бакалаврат з богослов’я в Папському Університеті Урбаніана. 26 листопада 1998 р. отримав єрейські свячення.

1992 року захистив докторат зі слов’янської та візантійської історії культури у Гарвардському Університеті. 1995 року отримав ліценціат зі Східного християнства від Папського Східного Інституту. 1992 року переїхав до Львова,  де організував і очолив Інститут історії Церкви. 1993 року призначений Головою комісії з відновлення Львівської Богословської Академії. З 1995 по 2000 рр. – віце-ректор Львівської Богословської Академії, пізніше, з 2000 по 2002 рр. – ректор Українського католицького університету (відкритого на базі Академії), а 2013 року обраний Президентом УКУ.

21 липня 2012 р. владика Борис проголошений Папою Венедиктом XVI новим єпископом УГКЦ для вірних Франції, Бельгії, Нідерландів, Люксембургу та Швейцарії й рукоположений у сан єпископа 2 грудня 2012 р. 19 січня 2013 р. Папа Венедикт XVI підняв Апостольський Екзархат для українців Франції, Бенелюксу та Швейцарії до рівня повної Апостольської єпархії св. Володимира в Парижі.

4 червня офіційно став Митрополитом Архиєпископом Філадельфійським УГКЦ.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини