Львів’ян запрошують на концерти фестивалю «Віртуози»

Найдавніший та найвизначніший міжнародний фестиваль музичного мистецтва «Віртуози» уже 38 рік поспіль дивує і тішить вибагливу львівську публіку.

Цьогоріч «Віртуози» об’єднали виконавців з 15 країн світу, зокрема 19 диригентів, 59 солістів, 6 оркестрів, 7 хорів та 2 етно-колективи, що демонструють свій талант і майстерність у 23 концертах.

Шанувальники класичної музики вже мали нагоду насолодитися шедеврами світової музичної спадщини. На відкритті звучав Потрійний концерт для скрипки, віолончелі і фортепіано Людвіга ван Бетховена. Солістами було міжнародне тріо: скрипаль Олег Каськів (Швейцарія – Україна), молодий піаніст Андрій Драган (Швейцарія – Україна) і неймовірний віолончеліст Алессіо Піанеллі (Італія).

Трохи згодом Львів здивувала й захопила українська прем’єра – симфонічна поема «Куллерво» (Kullervo) фінського композитора Яна Сібеліуса. Неймовірної краси і масштабу твір за мотивами фінського епосу, яку подарував українській публіці знаковий американсько-український диригент Теодор Кухар. Це був безцінний дарунок! Виконували скандинавський шедевр, поряд із українськими музикантами, шведські колеги. Для виконання грандіозної музики Сібеліуса зі Швеції до Львова приїжджали Чоловічий хор Університету м. Лунд, Марія Форсстрьом — мецо-сопрано і Габріель Суованен — баритон. Загалом, симфонію «Куллерво» виконали більше 120 музикантів.

А 26 травня в одному з найкрасивіших храмів міста Лева –  Римо-католицькому катедральному соборі звучала вічна музика Баха. Один із вершинних творів генія – Месу сі мінор виконали  Вроцлавський бароковий оркестр та хор Національного форуму музики (NFM) під батутою Анджея Косендяка, директора Національно форуму музики.

Для шанувальників етнічної музики, «Віртуози» представили проект, що підкорив серця глядачів – «Феєрична Гуцулія» з аутентичними виконавцями з вільних Карпат. І це справді було феєрично! Настільки вподобали львів’яни мелодії з серця мальовничої Гуцульщини, що організатори фестивалю спільно з Холдингом емоцій «!FEST», 6 червня о 19.00 у атмосферній ресторації «Пструг, Хліб та Вино» повторять свято народної творчості! Академічний інструментальний ансамбль «Високий Замок» подарує гостям пристрасну й запальну гуцульську музику! 

Багато неймовірних концертів ми будемо ще довгий час пригадувати та обговорювати. Проте, попереду ще багато цікавого! 

До прикладу, глибока вистава «Весілля» від Театрального центру «Слово і голоС» (авторка проекту Наталія Половинка) відбудеться в перший день літа. Вражаючий концерт «Opera Gala» представлять японські вокалісти 2 червня. Звучатимуть завжди актуальні та своєчасні оперні діаманти.

Ще одна українська прем’єра відбудеться 5 червня. Неймовірно цікава за змістом, наповнена фантастичною мелодикою та гармонією Ораторія «Рай і Пері» Роберта Шумана. Метафорична історія пошуку благодаті, раю.  Духовна, філософська новела розказана прозорою мовою музики змусить кожного замислитися над вічними цінностями. Для виконання цього твору об’єднаються Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії, Галицький камерний хор і Хор «Глорія», а виконати партії головних героїв ми запросили прекрасне подружжя з Німеччини – Штефі Лєманн (сопрано) і Мартін Латке (тенор).

Будуть дуже цікаві камерні речиталі, сольні виступи Данила Саєнка, Бориса Блоха, Оксани Рапіти.

Закриття фестивалю, що відбудеться 9 червня позначиться Ораторією «Ілля» Фелікса Мендельсона-Бартольді – монументальний музичний діамант з глибоким релігійним сюжетом! Музика, що просякнута духом боротьби, викликів та жертовності! На слухачів чекає досконале виконання шедевру від змішаного хору з Нюрнберга (Німеччина), що налічує більше 100 виконавців, а також знаного в Україні та далеко за її межами камерного оркестру «Віруози Львова»!

Джерело: Сихів. медіа

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини