Вперше в Україні: львівська письменниця Гаська Шиян отримала Літературну премію ЄС

Українська письменниця Гаська Шиян стала лауреатом Літературної премії Європейського Союзу за роман про війну «За спиною», який вийшов навесні у видавництві «Фабула».

Про це повідомляється на сайті письменницької організації PEN Ukraine – пише Дивись.info

«Цей роман не просто стилістично майстерний і зрілий, але і важливий для сучасності, адже вписує війну в Україні в універсальний людський контекст», – йдеться у висновку членів українського журі Премії.

У книзі розповідається про 27-річну успішну українку, життя якої різко змінилася, коли її хлопцю прийшла повістка в армію. Війна підштовхне героїню до переоцінки власних цінностей і прийняття непростих рішень. Автор переводить цю війну з безпечної рубрики «десь там на дикому Сході» у тривожну рубрику «тут, у нашій спільній Європі», зазначає письменницьке співтовариство.

У книзі акцентується увага на тому, що конфлікт у тій чи іншій мірі стосується всіх європейців.

Лауреатами Премії від інших країн-учасниць стали Laura Fredenthaler (Австрія), Piia Leino (Фінляндія), Sophie Daull (Франція), Réka Mán-Várhegyi (Угорщина), Beqa Adamashvili (Грузія), Nikos Chryssos (Греція), Jan Carson (Ірландія ), Giovanni Dozzini (Італія), Daina Opolskaite (Литва), Marta Dzido (Польща), Tatiana Ţîbuleac (Румунія), Ivana Dobrakovová (Словаччина) і Melissa Harrisson (Велика Британія).

Автори-переможці отримують грошову винагороду у розмірі 5,000 євро, а також підтримку з боку «Креативної Європи», спрямовану на переклад і міжнародну рекламу їхніх творів.

Літературна премія Європейського Союзу (European Union Prize for Literature) – це щорічна нагорода, покликана сприяти популяризації та міжнародного просування творчості молодих авторів художньої прози з різних європейських країн. Премія фінансується Європейською комісією в рамках програми «Креативна Європа».

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини