Закон про державну мову офіційно опубліковано

Закон про забезпечення функціонування української мови як державної № 2704-VIII опублікували в офіційному парламентському виданні “Голос України“.

Закон передбачає українізацію всіх суспільних сфер життя. Українська мова – держана, це мова діяльності держорганів, діловодства і документообігу, судочинства, Збройних сил, правоохоронних органів, сфери роботи та освіти – пише 112 канал

На особисте життя дія закону не розповсюджується.

Закон зобов’язує високопосадовців володіти державною мовою. Сертифікат Нацкомісії зі стандартів державної мови необхідно буде отримати президенту, прем’єру, членам Кабміну, очільникам СБУ, ГПУ, САП, НБУ, НАЗК; держслужбовцям, головам місцевих адміністрацій і їх заступникам, начальникам у Нацполіції, прокурорам, суддям та керівникам закладів освіти (це не виключний перелік, але депутатів Верховної Ради там немає, як немає і спікера парламенту та його заступників).

Для решти високопосадовців буде достатньо шкільного атестату. Але якщо українську мову у школі не вивчали – альтернатива – це сертифікат Нацкомісії зі стандартів державної мови.

Вимоги до рівня володіння українською мовою встановить Нацкомісія зі стандартів державної мови.

Остаточна редакція закону не передбачає аудіо- та відеофіксацією процесу проведення іспиту або ж громадського спостереження високопосадовців.

Закон встановлює, що кожен громадянин України повинен володіти державною мовою (щоб отримати громадянство, теж треба засвідчити володіння мовою). Держава, зі свого боку, організовує безкоштовні курси української мови для дорослих.

Документ не запроваджує нових квот на ТБ – у цьому питанні він посилається за закон “Про телебачення і радіомовлення”. Стосовно інформації про товари спираються на норми закону “Про захист прав споживачів”.

Окрім того, у документі відсутня норма, відповідно до якої завдання сертифікаційної роботи ЗНО укладаються державною мовою.

А порядок проведення експертизи Уповноваженим із захисту державної мови доручили встановити Кабміну.

Штрафи і санкції за мовні порушення

Остаточна редакція закону не прирівнює намагання офіційно встановити багатомовність до повалення конституційного ладу, а публічне приниження української мови – до наруги над держсимволами України. Ці норми виключили. Відповідно, не передбачено й кримінальної відповідальності.

А от штрафи залишилися.

Мовні порушення в органах держвлади, на роботі, у діловодстві чи судочинстві тягнутимуть штраф 3400-6800 грн або попередження, якщо порушували вперше.

Порушення щодо застосування державної мови у сфері освіти, науки, культури, книговидання, у користувацьких інтерфейсах комп’ютерних програм та веб-сайтів, у сфері інформації для загального ознайомлення, публічних заходів, технічної і проектної документації, реклами, охорони здоров’я, спорту, телекомунікацій та поштового зв’язку, транспорту тягнутимуть штраф 3400-5100 грн або попередження, якщо порушення вчинене вперше.

Порушення при випуску друкованих ЗМІ – 6800-8500 грн або попередження, якщо викрили вперше (відповідно до закону друковані ЗМІ можуть видаватися іншими окрім державної мови, проте тираж державною має бути не менший, ніж іноземною; видаватися мають в один день та однакової якості).

Інші мовні порушення можуть призвести до 3400-5100 грн штрафу або попередження, якщо порушення вчинили вперше.

Повторне протягом року порушення тягнутиме штраф 8500-11900 грн.

Якщо повторно не виконали вимоги Уповноваженого із захисту державної мови, штраф для посадовців складатиме 1700-3400 грн.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини