У Львові відкрили перший в Україні навчальний батальйонний пункт

Перший в Україні навчальний батальйонний медпункт відкрили у Львові. Спеціальний кабінет створили для студентів кафедри військової медицини Національного університету імені Данила Галицького. Майбутні ескулапи навчатимуться надавати медичну допомогу не лише в цивільних лікарнях, а й польових шпиталях.

Лекції та практичні заняття викладатимуть військові медики, які працювали в зоні ООС, повідомляє “5 канал”.

Операційний стіл, обладнання, медичні препарати та зона евакуації – усе це розмістили в одному приміщенні. Навчальний кабінет обладнаний, як медпункт на фронті, в якому надають першу професійну лікарську допомогу пораненим.

Євген Тимченко, викладач Львівського медуніверситету, пояснює студентам:

“При кровотечах з кінцівок ми використовуємо кровоспинний турнікет. Якщо його немає або не вистачає, використовується турнікет есморка, він має бути пересипаний тальком. Масивна кровотеча може бути при ампутації кінцівки. Накладається турнікет”.

Першу лекцію студентам читає Євген Тімченко. Позаду у військового медика три роки служби у польових шпиталях на сході країни: у Слов’янську, Краматорську та поблизу Дебальцевого. Тепер свої знання викладача кафедри медицини катастроф та військової медицини передає львівським студентам.

“Якщо дітям розказувати суто теорію, вони не завжди це сприймають, а коли вони побачили картинку, взяли в руки турнікет, помацали ноші та їх поносили – це закарбується у пам’яті”, – каже військовий медик.

Заняття відбуваються у навчальному батальйонному медпункті. Нині на лекції двадцятеро студентів. Серед них і Василь Турко, студент 4 курсу. Хлопець ділиться враженнями.

“Плюс цього кабінету в тому, що студенти, які хочуть бути військовими медиками, вони зможуть максимально наблизитися до реальності і спробувати все те, з чим доведеться зустрітися в майбутньому. Всі медичні інструменти, які потрібні”, – каже Василь.

Створити навчальний батальйонний медпункт у цивільному виші вирішив офіцер запасу, військовий медик, а нині завідувач цієї кафедри Сергій Петрук.

“Тут представленні вакуумні шини для тих, в кого поранені кінцівки, поранення хребта, для того щоб максимально унеможливити будь-які рухи. Дихальна апаратура, киснева апаратура – тут тимчасово знаходяться поранені до евакуації”, – пояснює Петрук.

Під час навчання викладачі розроблятимуть сценарій поранень, які найчастіше зустрічаються під час бойових дій.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини