Чесно: Порошенко витратив на виборчу кампанію понад півмільярда гривень, а Зеленський – 143 мільйони

Кандидат у президенти Петро Порошенко витратив на передвиборчу кампанію у першому турі 585 млн грн, що вчетверо більше, ніж його опонент Володимир Зеленський.

Про це йдеться у підрахунках руху ЧЕСНО – пише ТСН

За даними активістів, фонд Порошенка складали лише власні кошти кандидата.

“Чинний президент 2018 року задекларував отримання близько 1 млрд грн дивідендів. Водночас лише офіційні витрати Порошенка на виборчу кампанію до кінця першого туру склали понад 800 млн грн. Адже, за інформацією, вказаною в декларації, 122 млн було витрачено на рекламу ще 2018 року. Варто зауважити, що за результатами аналізу моніторингу політичної реклами на ТБ, ця сума мала б становити щонайменше 175 млн грн, не враховуючи витрат на зовнішню рекламу та рекламу в інтернеті, яку Порошенко також активно замовляв протягом всього 2018 року”, – наголошується у звіті ЧЕСНО.

Також зазначається, що найбільше коштів у першому турі Порошенко витратив на телерекламу – майже 329 млн грн (56% від усіх витрат), на друк агітаційних матеріалів – 117,4 млн грн (20%) та на розміщення зовнішньої реклами – 58,2 млн грн (10%).

Окрім цього вказується, що 2,2 млн грн кандидат перерахував НСК “Олімпійський” за проведення прес-конференції 14 квітня та дебатів 19 квітня.

Своєю чергою виборчий фонд Зеленського становив 156 млн і фінансувався з різних джерел: внески фізичних осіб – 71,7 млн, від партії “Слуга народу” – 65,9 млн, власні кошти кандидата – 11,7 млн, внески юридичних осіб – 7,1 млн гривень. Найбільші внески зробили компанії з Черкаської області ТОВ “Агроче Плюс” (займається оптовою торгівлею зерном) та ТОВ ”Інтеренерготрейд” (продає паливо), які перерахували кандидату по 3 млн грн.

До того ж на виборчу кампанію Зеленського дали грошей його колеги з “95-го кварталу”, члени “Команди Зеленського” та колишні народні депутати.

За даними ЧЕСНО, близько 107 млн (75% коштів) із виборчого фонду були витрачені на трансляцію реклами на телебаченні, ще 22,5 млн (16% фонду) Зеленський витратив на розміщення реклами на зовнішніх носіях.

Окремо зазначається, що загальний обсяг фонду становив 156,4 млн гривень, проте 13 млн Зеленський повернув внескодавцям.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини