Ці вибори не об’єднали Україну, а лише створили ілюзію — соціолог Бекешкіна

Попри високий результат Володимира Зеленського, останні вибори не об’єднали Україну, а тільки створили ілюзію такого об’єднання, вважає Ірина Бекешкіна, українська соціолог, директорка Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

«Коли ми аналізували виборців Зеленського — вони діляться, вони діляться так, як ділиться країна. Насправді це ілюзія об’єднання, це наслідок невизначеності, тому що кожен у Зеленського вкладає свої мрії, свої побажання і очікування», — заявила Бекешкіна в ефірі Громадського.

Вона навела приклад — серед виборців Порошенка 80% виступають за членство в НАТО, а серед виборців Зеленського з цього ж питання зовсім інші цифри — 37% підтримують вступ в альянс, 33% — за нейтральний статус, а 6% — за військовий союз з Росією.

«І по багатьох питаннях, які ділять країну, воно саме так. Тому я б не сказала, що це об’єднання стабільне і надійне», — зазначила соціолог.

На думку Бекешкіною, країну під час виборів об’єднало гасло «так далі жити не можна».

«Оце бажання — це певний вирок політичній системі, політичній еліті. Об’єднало, так би мовити, заперечення існуючого. А що стосується позитивної майбутньої програми, то тут, скоріше за все, Україна залишилась роз’єднаною», — резюмувала вона.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини