Отець Юстин Бойко радить постити від соціальних мереж

В Україні триває Великий піст. Він найсуворіший у році. І саме у цей період віряни готуються до  Великодня – свята світлого Христового воскресіння. Що це за час і у чому варто себе обмежувати ми розпитали у отця Юстина Бойка, синкела у справах монашества Львівської Архиєпархії УГКЦ.

«Піст має два основні моменти – зовнішній і внутрішній. І вони обоє між собою є нерозривно пов’язані. Головна суть посту – приготувати нас до свята Воскресіння Христового. А це означає, щоби ми переглянули нашу віру, наскільки ми є з’єднані з Господом Богом. Наскільки ми готові полюбити Бога, дати відповідь Богу на ту любов, якою він полюбив нас.  А він задля нас зійшов на Землю, дав себе розіп’яти і воскрес із мертвих.

І, найголовніше, щоби, коли мова йде про духовний елемент, я би запропонував усім, щоби переглянули, який образ Бога люди сьогодні мають. Мені здається, що багато людей навіть серед християн практикуючих, бачать в Ісусі Христі чудовий ідеал до наслідування. А саме – Христос є великий гуманіст, Христос є людинолюб, Христос є людина, яка помагає іншим. Тобто він є ідеальний приклад для наслідування. Іншими словами – моральний авторитет. Але пам’ятаймо, що Ісус Христос не є тільки моральним авторитетом, передовсім він є Богом. Богом, який сотворив весь світ. І спасає рід людський. І від того, наскільки ми зрозуміємо, ким є Бог, від того буде залежати і наше життя, і наш піст», – розповідає Юстин Бойко.

Тому перше питання, на яке священик радить дати собі відповідь кожному із нас «Ким для мене є Бог?». Коли ж ідеться про зовнішній вираз приготування до свята Воскресіння, зовнішній вираз посту, то це відмова від різних пристрастей.

«Насамперед стримування в язиці, в розмові. Більше часу присвятити ближнім, друзям, рідним. Але невід’ємним компонентом є аскеза. Аскеза передбачає відмову від різного роду їжі – м’ясної та молочної у певні дні. І також відмова, наприклад, від алкогольних напоїв, адже алкоголізм – це є національна практично хвороба наша. УГКЦ має таку постанову, що протягом великого посту ми в особливі дні постимо – це понеділок, середа і п’ятниця, відмовляючись від м’ясного і молочного. Люди, які є віком поза 60-ть, є звільнені від цього припису. Але їх заохочується до практикування іншого виду посту, інших чеснот. Найголовнішим завданням цілого посту   є наблизити нас до Бога», – наголошує отець Юстин Бойко.

Цьогорічний піст для українців є особливий, вважає Юстин Бойко. Адже на цей період припадають вибори. Які справді дуже важливі. «Мабуть найбільшим виразом нашого особливого ставлення до посту є бути відповідальними громадянами», – каже священик.

Втім, навколо цього є дуже багато дискусій. Зокрема, у соціальних мережах. Вони хоч і добрий майданчик для комунікації, але також потребують певного обмеження в час посту.

«Надмір інформації, який отримує людина, практично людину і пригнічує. Я зустрічаю сьогодні дуже багато молодих і старших людей, які користуються соціальними мережами понад міру, що вони ходять постійно в депресії, засмучені. Треба зрозуміти, що інформація це є великий тягар. Коли хтось каже людині якийсь секрет і людина повинна з тим секретом носитися. Вона воліла би якусь вагу нести на плечах, тягар, ніж носити у собі секрет. Тому варто себе обмежити у певні інформації такого типу. І робити собі піст на соціальні мережі. Це не обов’язково відмова цілковита, але може бути обмеження себе у користуванні соціальними мережами до певних годин. А коли мова йде про страсний тиждень, то я би радив дійсно попрактикувати таку можливість відмови цілковитої від соціальних мереж або якщо ж ми хочемо щось писати, то поділімося нашими добрими думками, щоби піднести інших на дусі», –  підсумував Юстин Бойко.

Джерело: http://westnews.info

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини