На Тернопільщині планують відновити середньовічний замок, котрий дістався дочці улюбленої служниці від самої графині (відео)

На Тернопільщині найбільше в Україні замків, палаців та історичних фортифікаційних споруд. Більшість з них – напівзруйновані. Держава на їх реставрацію коштів не виділяє. Як намагаються врятувати твердині Тернопілля – у сюжеті Т1.

Від Микулинецького замку залишилися лише ці стіни. Однак і їх могло не бути, якби не працівники національного заповідника “Замки Тернопілля”. Зараз тут проводять консерваційні роботи, аби фортеця не зруйнувалася вщент.

“Відтворили 2 бійниці, так як вони були закладені при будівництві того замку. Звозимо камінь, готуємо матеріал для консервації оцих стін-обвалів”, каже завідувач Микулинецького сектора Теребовлянського відділу Національного заповідника “Замки Тернопілля” Богдан Кордуба.

Цей замок – єдиний середньовічний замок в Україні, у якому живуть люди. В одному з вцілілих флігелів живе дочка улюбленої служниці останньої власниці замку — Юзефи Рей. Вона законно отримала цю частину замку у спадок від графині. Тепер подвір’я охороняють дві вівчарки, а самої господині ми не застали вдома. Свого часу микулинецьким замком зацікавилися американські інвестори. Вони планували на його базі зробити мотель, адже на міжнародній трасі  Лісабон-Київ – великий потім туристичного транспорту. Однак потроху  запал іноземців згас. Проект так і не втілили в життя. Долею микулинецького замку переймаються лише історики та краєзнавці. Традиційно щороку Тернопільська облдержадміністрація скеровує звернення до Кабміну з проханням виділити кошти на консервацію пам’яток старовини. Однак відповідь приходить традиційна – немає коштів.

“Щоб провести консервацію потрібно більше 80 мільйонів на ці всі роботи. В нас є Національний заповідник і два державні заповідники. Вони всі власними коштами підтримують їх мінімальний стан, щоб не допустити подальшого руйнування”, пояснює головний спеціаліст відділу культури, охорони культурної спадщини, управління культури ТОДА Ярослав Пелехатий.

Щоб привернути увагу туристів, чотири роки тому у Тернопільській облдержадміністрації започаткували свята замків. Мета таких заходів – не лише популяризувати історичні пам’ятки для туристів, а й проводити хоч мінімальну консервацію споруд. А тепер планують запровадити ще один проект, каже начальник управління культури ТОДА Григорій Шергей.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини